Банкеръ Weekly

Общество и политика

Съдът "касира" кмета на Баните

Смолянският административен съд касира избора за кмет на община Баните заради тежки нарушения в изборната процедура, довели до опорочаване и дори до възможност за контролиране на вота на гражданите.

Изборите в Баните бяха спечелени от кандидата на ГЕРБ Милен Белчев. Победата му обаче бе оспорена от опонента му, загубилия на втория тур Велин Фиданов от "Коалиция за община Баните" с инфарктните 30 гласа. Така се стигна до едно от редките изключения в практиката на административните съдилища - съдът прие да отвори чувалчето от изборната секция в с. Оряховец и сам да извърши проверка дали резултатите са правилно записани в протокола от изборите. При повторното преброяване на бюлетините се оказало, че 234 от тях, приети за действителни, всъщност не са такива. Те са били пуснати в урната заедно с номера, а той по правило би трябвало да остане на кочана, от който се късат.

"Номерирането на бюлетините в кочани по 100 бройки е нова правна уредба, чиято цел е да се ограничи контролирания вот чрез гласуване с внесени отвън и предварително маркирани бюлетини по т. нар. индианска нишка. При нея избирателят влиза с предварително маркирана бюлетина в секцията и излиза с "чиста" бюлетина, която предава срещу определено заплащане. Като противодействие срещу застрашаване тайната на вота обаче законодателят е възприел решението при пускането в урната бюлетината да бъде "обезличена", т.е. никой впоследствие да не е в състояние да индивидуализира бюлетината, пусната от който и да е избирател. А в случая бюлетините в един бъдещ момент биха могли да бъдат идентифицирани, т.е. да бъде установен вотът на съответните избиратели", отбелязва съдът и приема, че тайната на вота в Оряховец е била тотално опорочена, а резултатът от изборите - недействителен.

Решението не е окончателно и със сигурност ще бъде оспорено и пред Върховния административен съд. Засега обаче това е първи и единствен случай, в който резултат от последните местни избори е обявен за недействителен. Голяма част от образуваните в страната "изборни" дела вече приключиха, без да се стига до промяна в резултатите от вота. Но има и още спорове, решенията по които тепърва предстоят.

Facebook logo
Бъдете с нас и във