Банкеръ Weekly

Общество и политика

Съдиха кандидат-кмет като дребен хулиганин

Издигнатият от Единната народна партия (ЕНП) кандидат-кмет на София Петър Якимов бе участник в дело за дребно хулиганство и беше оправдан в петък (9 септември). Мераклията за столичен градоначалник се оказа в съда, след като полицаи го задържаха ден по-рано на трибуните на националния стадион Васил Левски преди началото на благотворителния футболен мач с участието на премиера Бойко Борисов. Заедно с него беше арестувана и съмишленичката му Пламена Панова.


Униформените прибягнаха до силовата мярка, след като при излизането на Борисов на терена двамата издигнаха плакат с надпис: Борисов, дрога, избори. Якимов и Панова бяха отведени първоначално в Първо РПУ, където прекараха 24 часа и им съставиха акт за нарушаване на обществения ред. В петък делото беше разгледано в Софийския районен съд и двамата бяха оправдани.


ЕНП изрази готовност да заведе дело в Страсбург и разпространи декларация, в която се казва: Арестът на Петър Якимов и на Пламена Панова е поредно доказателство за полицейските методи на управление, които прилага ГЕРБ. Надписът, издигнат на стадиона, бе поредното гражданско предупреждение, че има опасност с парите от търговията с наркотици да се купуват избори. Няма по-естествен адресат на това предупреждение от българския министър-председател. Очевидно органите на реда са приели по нечия заповед този мирен акт за хулиганска проява. За разлика от колегите им от Съединените щати, Великобритания, Германия, полицаите на Борисов са били принудени да не защитават конституционното право на свободно слово, а да действат като колегите си от Беларус. Със своето справедливо решение съдът доказа, че вчерашният арест на кандидата за кмет на София на ЕНП Петър Якимов е незаконен и представлява очевидна проява на полицейски произвол.

Facebook logo
Бъдете с нас и във