Банкеръ Daily

Общество и политика

Станишев: Скачаме от криза в криза

Всички европейци виждат, че ЕС се намира в криза. Ние скачаме от една в друга. Първо беше дали Гърция ще излезе от еврозоната, после дали ще има "Брексит", сега бежанската криза, която продължава близо една година. Част от причините хората да отиват в крайно дясно е, че не виждат ЕС да дава перспектива, която е със стабилност. Да им дава сигурност за тяхната работа, живот, образование и здравеопазване. Това заяви в ефира на бТВ бившият лидер на БСП и президент на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев. 

По думите му фракцията, на която той е лидер иска да върне в дневния ред на Европа най-важните въпроси като икономическия растеж, повишаване на заетостта сред хората и повече инвестиции.  

Станишев отрече Турция да рекетира ЕС относно решаването на проблема с бежанската криза, заради който югоизточната ни съседка ще получи 6 млрд. евро. По думите му Европейският съюз се нуждае от партньорство с Турция. 

Той посочи, че Турция трябва да покрие определени изисквания и чак тогава може да бъде удовлетворено искането й за либерализация на визовия режим за турски граждани. "Освен това тя трябва да изпълнява и всички международни ангажименти, което е поела", отбеляза социалистът. 

Той коментира и ситуацията в България. "Имаме привидна стабилност на статуквото", смята Станишев. По отношение на обтегнатите отношения между ГЕРБ-ДСБ той е на мнение, че политическият живот у нас се свежда само до вътрешните борби във властта. "Много е шизофренична позицията на ДСБ, нека се определят", посочи президентът на ПЕС.

За спрените поръчки от премиера Борисов той е на мнение, че министър-председателят не бил убедителен и трябвало да поясни съмненията си. Относно механизма за сътрудничество и оценка на Европейската комисия Станишев подчерта, че няма ясни критерии за оценка. "Имам чувството че сме в ситуация на плаващи пясъци", допълни Станишев. Той подчерта, че иска да види реформи, които да дадат доверие на хората в България.

Станишев коментира и предстоящия конгрес на БСП, като заяви, че лидерското състезание показва, че левицата е демократична партия. Той вижда активизиране на опозиционната роля на столетницата, но очаква от нея още повече активност и БСП да е с поглед в бъдещето. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във