Банкеръ Weekly

Общество и политика

Сръбският съд решава за екстрадицията на Цветан Василев

Мажоритарният собственик на Корпоративна търговска банка Цветан Василев ще се изправи пред Висшия съд в Белград в сряда (24 февруари). Той ще бъде разпитван за обстоятелствата, свързани с искането за неговата екстрадиция, направено от българската прокуратура.

Василев бе обвинен задочно в източването на 206 млн. лв. от КТБ, като това обвинение бе повдигнато срещу него през август 2014-а. Пак тогава прокуратурата обяви банкера и за международно издирване. Той обаче сам се предаде на сръбските власти и оттогава е в Белград с мярка за неотклонение "подписка", която му бе наложена от сръбския съд до приключване на процедурите около искането за неговата екстрадиция.

През март 2015-а същият Висш съд в Белград веднъж вече допусна искането на прокуратурата да бъде уважено и банкерът да бъде върнат в България. Но броени дни по-късно апелативната инстанция отмени това решение - оказа се, че в хода на производството са допуснати фрапантни процесуални нарушения. И едно от тях е, че делото е гледано в закрито съдебно заседание, без Цветан Василев въобще да бъде призован и разпитан от съда, както изисква законът. Това наложи процедурата да започне съвсем отначало, което и се очаква да стане в сряда в Белград. Окончателното становище дали Цветан Василев ще бъде екстрадиран ще се вземе от сръбския правосъден министър, както е според сръбското законодателство.

Само преди няколко дни стана ясно, че забавянето на процедурата за екстрадиция от страна на Сърбия е станало причина главният прокурор Сотир Цацаров да сезира Генералния секретариат на Съвета на Европа и Европейския комитет по проблемите на престъпността и да поиска спешно да разгледат информацията за трудностите по прилагане на Европейската конвенция за екстрадиция. Според юристи видимото напрежение в прокуратурата е предизвикано от наближаването на крайния срок, в който разследването по случая трябва да приключи. През август изтичат двете години, след които всеки обвиняем може да поиска от прокуратурата или незабавно да внесе делото срещу него в съда, без значение дали разследването е събрало всички доказателства, или то незабавно да бъде прекратено.

Facebook logo
Бъдете с нас и във