Банкеръ Daily

Общество и политика

София, Варна и Благоевград са сред градовете с най-мръсен въздух

Наднормено запрашаване на въздуха вчера е измерено в общо 18 града в страната, показват данните на сайта на Изпълнителната агенция по околна среда.

Стойностите са между 1.21 и 2.09 пъти над средноденонощната норма. Най-високи са били отчетени в бургаския квартал "Долно Езерово", а след него по замърсеност се нарежда района на ЖП гарата във Враца. Стойности около и над 1.80 са измерени и във Видин, Русе и Стара Загора.

Фини прахови частици извън нормата са регистрирани в Благоевград, Бургас, Несебър, Девня, Варна, Добрич, Горна Оряховица, Враца, Видин, Перник, Плевен, Пловдив, Русе, Смолян, София, Стара Загора, Кърджали и Шумен.

Според експертите причина за превишенията на средноденонощната норма на фини прахови частици е масово използване на твърдо гориво в битовия, обществения сектор и емисии от автомобилния транспорт. Разбира се допринася и съчетаването им с неблагоприятни метеорологични условия.

За пример може да се даде Гълъбово, където на 7 ноември (събота) са измерени наднормени стойности на серен диоксид във въздуха. По-конкретно регистрираните стойности са 2.12 пъти над средночасовата норма и 1.01 пъти над средноденонощната норма. Обяснението е, че това се е получило в следствие от едновременната работа на мощностите в "Брикел", "ТЕЦ Марица изток 2", ТЕЦ "Ей и Ес - 3С Марица изток 1" и ТЕЦ "КонтурГлобъл Марица изток 3". В следствие на отчетените високи нива на замърсяване екоинспекцията е издала предписания за намаляване на емисиите на серен диоксид чрез повишаване степените на десулфуризация на работещите мощности.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във