Банкеръ Daily

Общество и политика

София отбелязва 140 години от освобождението си

София отбелязва 140 години от освобождаването си от османско владичество. 

По този повод Столична община, Софийска Света Митрополия, Сдружение на приятелите на Русия „Александър Невски”, Фондация „Героите на България” организираха тържествени прояви - благодарствен молебен в храм „Света Неделя”, литийно шествие и поднасяне на цветя и венци пред паметниците на Генерал Гурко и Цар Освободител и литературно-музикална програма и поднасяне на венци пред паметника на Българския опълченец.

След превземането на Плевен от руските войски през декември 1877-а година генерал Йосиф Гурко командва тежкия зимен преход към София през Стара планина. Градът е освободен, след като е разгромена армията на Осман Нури паша.

Силите на Западния отряд на Гурко преминават в общо настъпление на 22 декември/3 януари. Колоната на генерал-лейтенант Веляминов превзема с. Кубратово, с. Биримирци и изпраща разезди (обратна свръзка) към с. Орландовци. Колоната на генерал-майор Раух овладява моста при чифлика Чардакли (дн. Врана) и прекъсва пътя за отстъпление по направлението София – Пловдив. Кавказката казашка бригада (полковник Иван Тутолмин) настъпва по направлението Дървеница – Бояна. Изправен пред реална заплаха от обкръжаване, Осман Нури паша започва бързо изтегляне в направлението Перник – Радомир. По шосето са изоставени 6 000 ранени и болни и измръзнали османски войници. С намесата на чуждестранните консули (Вито Позитано и Леандър Леге) е осуетен опит за подпалване на града. На 23 декеври/4 януари 1878 г. в София влизат първите руски части: Кавказката казашка бригада и Гродненския Хусарски полк. Завзети са големи военни складове с боеприпаси и продоволствие. В катедралния храм е отслужен благодарствен молебен в присъствието на генерал-лейтенант Йосиф Гурко и генерал-майор Отон Раух.

На днешния ден преди 140 години в храм „Света Неделя” в присъствието на генерал Гурко се е състояла първата заупокойна служба в памет на загиналите и Тържествен молебен за освобождаването на София.

Facebook logo
Бъдете с нас и във