Банкеръ Daily

Общество и политика

Социалният министър прогнозира средна заплата от 1500 лв.

Няма да има промени в пенсионната система, утвърдена през 2015 г., а министерството ще продължи работата си в посока тавана за пенсиите да отпадне до края на 2019 г. Това заяви  министърът на труда и социалната политика Бисер Петков в отчет на приоритетите от управленската програма на правителството за периода 2017-2021 година в сферата на социалната и демографската политика.

 "Проблемът с безработицата е почти минимизиран в резултат на икономическия растеж", заяви Петков, като подчерта, че минимална работна заплата от 650 лева и средна заплата до 1500 лева в края на мандата са реалистични цели.

Приоритетите от управленската програма в социалната сфера са увеличаване на доходите чрез заетост и по-висока производителност на труда, както и нарастване на квалифицираната работна ръка. По думите на министъра тези цели следват тенденциите на пазара на труда.

Проблем остава недостигът на работна ръка, особено на квалифицирана - от тези около 220 000 души около 120 000 са с ниска степен на образование, а част от предвидените мерки в социалната област са насочени именно към тези хора. Така с бюджетни средства през следващите четири години ще бъдат обучени 50 000 безработни, а със средства от ОП "Развитие на човешките ресурси" най-малко 100 000, търсещи работа и неактивни хора от уязвимите групи на пазара на труда, също ще бъдат включени в обучения.

 Предвижда се и облекчаване на режима за получаване на т.нар. синя карта за висококвалифицирана заетост, като това ще стане чрез двустранни спогодби с трети страни извън ЕС. Към момента регистрираните са малко над 100 души.

Други мерки в социалната политика са свързани със създаване на условия за гъвкаво съчетание на личния и професионалния живот. От 1 юни е в сила мярката, при която жените, които се връщат на работа преди края на първата година от майчинството, получават 50 процента от полагащото им се обезщетение. Вече 275 жени са се възползвали от нея. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във