Банкеръ Weekly

Общество и политика

СОБСТВЕНИКЪТ НА КЦМ ЗАБОГАТЯ С 880 ХИЛ. ЛЕВА

Месец и половина след като работническо-мениджърското дружество закупи 80% от капитала на пловдивския комбинат за цветни метали, новите му собственици вече си върнаха част от вложените средства. На редовното общо събрание на завода, проведено на 17 септември, акционерите му гласуваха цялата печалба за миналата година в размер на 1.121 млн. лв. да бъде разпределена като дивидент. Това означава, че КЦМ-2000 ще получи над 880 хил. лв. от нея. За сравнение първата вноска, която новият мажоритарен собственик плати за покупката на завода на 25 юли, беше в размер на 1.44 млн. щ. долара, осигурени с кредит от холандската фирма Трафигура бехеер. Парите от печалбата на КЦМ дават възможност РМД-то да посрещне спокойно плащането на следващите вноски по приватизационния договор, както и да погасява кредита.


Освен мажоритарния собственик дивидент ще получи и държавата, която все още държи 18.8% от книжата на комбината, както и дребни акционери, придобили дялове по силата на реституцията. В момента тече процедурата, обявена от Агенцията за приватизация за продажбата на остатъчния пакет, собственост на държавата. Право да закупят от тези акции имат работниците в завода. Преференциалната цена, по която те ще могат да придобият книжата, е 0.71 лв. за една, като 30% от сумата може да се издължи в инвестиционни бонове или компенсаторни инструменти. Срокът, в който работниците трябва да платят за поисканите от тях акции, изтича на 16 октомври.


Акционерите приеха Хари Павлов от Министерството на икономиката да представлява държавата в съвета на директорите на КЦМ. Досега публичните интереси в управителния орган защитаваше главният преговарящ с Европейския съюз и заместник-министър на външните работи Владимир Кисьов. Според изпълнителния директор на КЦМ Никола Добрев присъствието на Кисьов е било полезно при преговорите за отпускането на екологичния заем за комбината от Японската банка за международно сътрудничество на стойност 52 млн. щ. долара.

Четете още

Банкеръ Weekly
Изпипани схеми на ръба на закона

Дерат ни без упойка

Държавата на "схемите" и въжеиграчите, които умело "балансират" на ръба на закона. Това определениеза съвременните ни нрави едва ли ще бъде... Още »
Банкеръ Weekly

Обрат за "Виваком". Спас Русев е аут

VTB Capital може би ще се откаже от търга, защото е удължила до 10 март срока за погасяване на мостовия заем на INTER V от 150 млн. евро. Още »
Банкеръ Weekly

Синдикати скочиха срещу концесията на "Летище София"

Вмомента се правят  финални уточнения в изчистването на терените които ще влязат в обхвата на концесията. Още »
Facebook logo
Бъдете с нас и във