Банкеръ Weekly

Общество и политика

Сменят регистъра за хората с увреждания

Вицепремиерът Томислав Дончев се ангажира да помогне за решаването на проблемите на хората с увреждания.

До края на годината ще заработи изцяло нов електронен регистър за хората с увреждания. Ангажимент за това е поел вицепремиерът Томислав Дончев след среща при премиера с майки на деца с увреждания и представителни организации на хора с увреждания. На нея са присъствали социалният и здравният министри Бисер Петков и Кирил Ананиев, както и омбудсманът Мая Манолова.

Новият регистър ще обобщи информацията от всички институции - Националната здравноосигурителна каса, Агенцията за социално подпомагане, Агенцията за хората с увреждания, Министерството на здравеопазването, Министерството на образованието, служба ГРАО. Това ще улесни индивидуалната оценка на потребностите на всеки човек с увреждане и определянето на личната финансова помощ.

"Изработването на регистър ще даде прозрачност по отношение на финансовите ресурси, необходими за подкрепа на хората с увреждания - деца и възрастни", убеден е Томислав  Дончев. Ще се направи проверка и за изразходваните досега средства за наличния неефективен регистър. 

"Това едва ли е панацея, но регистърът би подредил нещата и би било ясно, включително и когато бюджетираме нови мерки. Да не коментираме, че би било улеснение за самия човек, защото всеки на база един потребителски профил може да види какво има за самия него в системата", обясни вицепремиерът. По думите му същественият концептуален въпрос е бъдещето на Агенцията за хората с увреждания - какъв тип институция ще бъде: агенция, държавна агенция или комисия, каква част от правомощията на Агенцията за социално подпомагане ще преминат към нея.

На срещата е било постигнато и съгласие финансова помощ да получават всички хора с над 50% увреждания, както и предоставянето на помощните средства поетапно да се поеме от Министерството на здравеопазването и НЗОК.

Социалният министър Бисер Петков пък обясни, че финално в края на седмицата ще се разгледа още веднъж подготвяният нов закон за хората с увреждания. След това ще му се направи финансова оценка, а в края на този месец ще бъде публикуван и за обществено обсъждане. Очакванията са правителството да го одобри до края на септември. В момента се подготвя и законопроект за социалните услуги, каза още Петков.

Омбудсманът Мая Манолова припомни, че на предишната среща в Министерския съвет всички са се обединили около това трите законопроекта - за личната помощ, изготвен от омбудсмана и майките, както и двата на социалното министерство - за хората с увреждания и за социалните услуги, да бъдат гледани от парламента в пакет. 

"В новия бюджет, когато го приемем, със 150 млн. лв. повече ще има в тази система. Оттук нататък всяка следваща година, ако работим така, както в момента, може да се осигурява допълнително. Не съм виновен аз, че миналата година платихме 6.7 млрд: 3.7 млрд. за КТБ, 1.2 млрд. за руските реактори, 1.3 млрд. за американските централи. Платихме ги като попове, всички данъкоплатци", обяви в типичния си стил премиерът Бойко Борисов преди срещата в Министерския съвет.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във