Банкеръ Daily

Общество и политика

След нашето председателство, ЕС вече не е на две, а на много скорости, смята Елена Йончева

След българското председателство, Европа вече не е на две, а на много скорости. Това заяви говорителят на парламентарната група на БСП Елена Йончева в сутрешния блок на Нова телевизия.

Според нея след председателството България няма шанс както за развитие на регионите, така и за какъвто и да е просперитет. „Социалната ножица се разтваря според всички статистики, включително и според последния доклад на Световната банка. Българите стават все по-бедни“, каза още тя.

Йончева обясни, че успехът на едно председателство се изразява не само в организиране на събития, но и в изготвянето на политики. „Българското европредседателство е ротационно – това е наше задължение. Първо трябва да се отдаде заслуженото-  бяха положени огромни усилия от българската администрация, министерствата, дипломати, полиция и охранители. Това е огромен труд, който е положен и е успешен“, допълни Йончева.

Тя припомни, че до последно имаше проблеми- дали НДК ще бъде готово и дали са сложени плочките. „Но трябва да се попита и какво точно е постигнато след председателството – с какво животът на българина може да стане по-добър“, каза още народният представител. По нейните думи българинът става все по-голям скептик, все повече се говори, че в България няма демокрация, защото приемаме тоталитарното еднолично управление като демокрация.

„Съгласна съм, че темата за Западните Балкани трябваше да бъде поставена и реанимирана след гръцкото председателство, което прие Солунската декларация през 2003 г. Но Софийската декларация е отстъпление от Солунската и то по много точки“, категорична е тя.

Според нея Софийската декларация говори общо за европейска перспектива, докато Солунската – за европейско членство. „Поставени са нови условия на страните от Западните Балкани – за преодоляване на териториалните спорове, организирана престъпност. Друг важен момент – няма финансов ангажимент нито в тази декларация, нито в бюджета на ЕС за разширяване на ЕС“, обясни народният представител. Тя уточни, че в Софийската декларация има едно приложение – Софийски дневен ред, където се казва, че всички тези проекти, за които искаме да бъдат отпуснати средства, са с нулев статут. „Това означава, че нито са предвидени такива средства, нито има конкретен ангажимент“, допълни тя.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във