Банкеръ Weekly

Общество и политика

Скъпите билети в София са незаконни

Поскъпването с 60% на билетчетата в столицата бе посрещнато с протести.

Състав на Административен съд София-град (АССГ) отмени на 22 февруари измененията в Наредбата за реда и условията за пътуване с обществения градски транспорт на територията на Столичната община, с които миналата година бяха повишени цените на билетчетата. Един от основните мотиви на съдиите е, че по-високата цена не е била достатъчно аргументирана. "Докладът на вносителя не съдържа конкретните причини, които налагат увеличение на размер на цените на някои превозни документи, както и на стойността на глобите за нередовни пътници", отбелязват магистратите. Според тях общинарите не са посочили никъде по какъв механизъм и по каква формула отчитат приходите и разходите в транспорта, така че да образуват именно тези цени на превозните документи. А освен това липсвали данни за самата себестойност на еднократното пътуване.

От Столичния общински съвет побързаха да обявят, че решението на АССГ не е окончателно и че ще го обжалват пред Върховния административен съд. Съветниците от БСП обаче призоваха колегите си да не правят това и обявиха определението на съда за "победа на гражданите".

Обжалването би означавало, че ще се запази сегашната цена на билетите поне до произнасянето на Върховния административен съд. Но ако и последната съдебна инстанция потвърди, че наредбата е приета в разрез със закона, цените ще трябва да се върнат на старите нива - левче за билет. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във