Банкеръ Weekly

Общество и политика

Синоптиците искат да бягат от БАН

Министерството на образованието ще отпусне извънредно през следващата седмица 150 000 лв. на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Директорът му проф. Христомир Брънзов обясни, че средствата са за осигуряване на оперативната дейност и идват от резерва по бюджета на образователното ведомство. Според него с извънредния транш работата на института ще бъде подсигурена до края на август или началото на септември. Образователното министерство веднъж вече преведе на метеоролозите 150 000 лева. Това стана в края на юни, когато те обявиха, че бюджетът им за годината е недостатъчен и ако не получат допълнителни пари, прогнозите за времето може да спрат.

На 8 август министърът на образованието Красимир Вълчев заяви, че ведомството му е готово да предприеме действия за изваждането на Националния институт по метеорология и хидрология от Българската академия на науките. Той каза това по повод на писмото, което синоптиците изпратиха ден по-рано до премиера Бойко Борисов. В него те настояват институтът да бъде изваден от структурата на БАН и да мине към образователното министерство като самостоятелна научна организация. Причината за недоволството им е начинът, по който ръководството на Академията е разпределило допълнителните 15 млн. лв., които правителството отпусна в началото на годината за увеличение на субсидията за тях. По същия повод те излязоха на протест пред сградата на БАН в началото на юли.

Министър Вълчев отбеляза, че е разговарял с ръководствата и на института, и на БАН и се надява в кратък период да намерят решение. Той изрази съжаление, че от последната среща преди месец и половина отношенията не са се подобрили, а са се влошили. Договореността тогава е била да се помогне в краткосрочен план на дейността на института - както от министерството, така и от БАН. Нещо, което не е изпълнено от страна на академията.

В дългосрочен план е трябвало да се отдели бюджетната субсидия за Националния институт по хидрология и метеорология.

Премиерът Бойко Борисов съобщи, че ще се срещне със служителите на НИМХ, а председателят на БАН академик Юлиян Ревалски не скри изненадата си от желанието на института да се премести. Според него мястото му е в структурата на академията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във