Банкеръ Weekly

Общество и политика

Симеонов клати лодката, но няма да я обърне

Лодката на властта се клати, даже била и пробита, но не се обръща. Поне засега. Пробойната обаче става все по-голяма с всяка изминала седмица. Особено в патриотичната коалиция. Там разногласията и личната нетърпимост между лидерите неудържимо избиват на повърхността.

Отношенията между председателите на "Атака" и НФСБ - Волен Сидеров и Валери Симеонов, сякаш са се върнали четири-пет години назад. Те открито демонстрират, че уж възстановеното доверие между тях се е изпарило напълно. Вицепремиерът Симеонов обвини коалиционните си партньори "Атака" и ВМРО, че внасят лобистки поправки на закони (за горивата и приватизацията), защитавайки интереси на олигарси. Председателят на парламентарната група на "Обединени патриоти" Сидеров пък през уикенда хукна по морските курорти да проверява дали вицето не тормози родния бизнес с мерките против шума и законността на постройките. Тоест  тръгна да прави проверки на проверките на Симеонов. Предводителят на "Атака" дори призова ГЕРБ законопроектът за шума да бъде оттеглен, въпреки че мина на първо четене.

Тези взаимни подлагания на крак съвсем не приличат на коректни коалиционни отношения. Точно обратното - от тези действия става кристално ясно, че съюзът между двамата фактически е приключил. Въпросът е какво ще стане оттук нататък? Дали Бойко Борисов и правителството му могат да добутат до края на мандата, като вместо с един партньор "Обединени патриоти"  си партнират с три отделни партии, макар и все още в обща парламентарна група? Или Валери Симеонов ще "счупи" коалицията, което пък ще даде възможност на Борисов да поиска нова легитимност за управлението си чрез предсрочни избори?

Една от версиите е, че независимо от нескончаемите скандали управляващата коалиция е стабилна. Просто лодката ще се клати до края на мандата, но няма да се обърне. Не защото в  коалиционното споразумение е записано така. А защото страхът от загубата на властта е твърде голям. Обединението около запазването й и решаването на текущи проблеми (макар и на пожар) консолидира идейно непримиримите партньори. Някои наблюдатели на политическите процеси смятат, че страхът от загубата на властта едва ли е бил по-силен в друго правителство. Във всеки случай никога от 1989-а насам не са се чували толкова пъти реплики като "Няма да подам оставка", "Няма да подаваме оставка", "Няма причини за оставка"...

"Валери Симеонов си извоюва правото да звучи като гласа на българската политика. Той има по детински сръдлива линия и това се харесва. Който го обича за това, което прави по морето, го мрази за това, което прави за пушенето. Валери Симеонов не оставя никого равнодушен. Той може да стреля във всички посоки и не е изключено да обърне масата и да си тръгне, но е сигурно, че е бизнесмен и ще помисли, преди да прави каквото и да е", коментира политологът Първан Симеонов. Според него "Отдавна няма коалиция. Не знам дали има ясен план какво следва. Всеки от тях може да развали коалицията, но въпросът е защо биха го направили - 1+1+1 в политиката не е равно точно на 3".

Част от колегите му също са на мнение, че Патриотите няма да разтурят коалицията, тъй като тях ги е обединило именно желанието да влязат в парламента и да участват в управлението. Това е златният им шанс. Втори път я им се случи, я - не.  Нещо повече, политологът Стойчо Стойчев твърди, че "Обединени патриоти" нямат потенциала да разклатят властта.

По-интересна е версията  какво би могло да се случи, ако Валери Симеонов и партията му напуснат управленската коалиция. И ще го направят ли? Ситуацията в случая е сложна - задават се европейски и местни избори. От една страна, е необходимо да се пази целостта и стабилността на управлението. От друга обаче, всяка партия трябва да се обърне към своите избиратели, а това изисква да подчертае идентичността и спецификата си. И ако балансът бъде нарушен, може да има и трети вид избори - предсрочни парламентарни. Тоест, ако всяка от националистическите формации тръгне да се заиграва със своя електорат и се опитва да минимализира щетите от участието си във властта, да прехвърля негативите на другите, сложната управленска конструкция може и да не издържи и да се срути. Отделно - трите патриотични партии се конкурират помежду си, защото на практика се борят за едни и същи гласове. Което още повече обтяга отношенията им. А и обяснява ненужните спорове кой кого е направил политик. Както и кой е основоположникът на "Обединени патриоти".

"Има едно открито напрежение, свързано с кризата в Патриотичния съюз. Борисов без всякакво съмнение в момента е под шантаж", заяви социологът Андрей Райчев по повод поведението на вицепремиера Валери Симеонов. Неговото становище е, че острата вътрешна криза вече е налице и не се знае как ще се развие тя, но по-вероятният сценарий били предсрочните избори. Според Райчев те могат да бъдат наесен, по време на европейските избори или по време на местния вот. "Но изборите са много вероятни вече", подчерта той.

Не така мисли обаче друг социолог - Юлий Павлов. "Ако случайно Валери Симеонов (защото, независимо от изстъпленията и шутовщините му, някак си здравият му разум взема връх), ако все пак реши да напусне управлението, нищо няма да последва. Това правителство има такава подкрепа, каквато никой друг не е имал", посочи Павлов, за когото сблъсъците са по-скоро театрални. "Първо - обясни той - със или без Валери Симеонов, останалите националисти да не са луди да напускат управлението. Второ, Марешки винаги - каквото и да говори, гласува за правителството. Трето, ДПС - когато ножът опре до кокала и мнозинството е застрашено - и те дават своята подкрепа."

Същата е позицията и на политолога Стойчо Стойчев, според когото нито една партия в момента няма интерес от предсрочни избори. При евентуално напускане на Валери Симеонов под някаква форма неговата подкрепа и на неговите депутати щяла да се компенсира с "Воля", "които винаги са били в това мнозинство, макар и неформално, и, разбира се, ДПС, което винаги подкрепя кабинета".

Всъщност повечето анализатори са убедени, че ако НФСБ напусне управленската коалиция, ще постави на изпитание правителството и парламентарното мнозинство, но не чак толкова. Тези няколко гласа винаги могат да бъдат компенсирани, но при тази ситуация ГЕРБ ще трябва да разчита на плаващи мнозинства, което само по себе прави управлението нестабилно.

За социолога Кънчо Стойчев пък "при последния повод, когато говорим за Закона за приватизацията, Симеонов като че ли защитава съвършено противоположни тези и върви по линията на изостряне на напрежението, явно с някаква цел и тази цел може да бъде само едни бъдещи избори, препозициониране на едни бъдещи избори". Той обърна внимание също така, че особено в последно време споровете в "Обединени патриоти" са прекалено на лична основа и че "тези политици, които са намесени в такива личностни спорове, обикновено губят".

Самият Валери Симеонов няколко пъти досега повтори, че малката коалиция може да не е в този състав на следващите избори. Но това беше, докато с бившия лидер на СДС Божидар Лукарски мечтаеха за някакъв "консервативно-патриотичен" или "патриотично-консервативен" съюз. Само че нещата се промениха, тъй като СДС си избра нов председател - Румен Христов, който не е привърженик на тази идея.

Така или иначе, очевидно върви някакво разместване на пластовете и препозициониране както в малката, така и в голямата коалиция. И въпреки че все още се отричат едни възможни предсрочни избори, като че ли вече започват да се подбират нови съюзници. А и ако се съди по лавината от лобистки поправки в законите в последно време, може би става дума не само за политически преформатирания, но и за икономически.

Facebook logo
Бъдете с нас и във