Банкеръ Daily

Общество и политика

Симеон Сакскобургготски загуби и Врана

S 250 b81ee1a7 c847 472f 9de2 9569067cf301

Дворецът "Врана"  е собственост на държавата, а не на българската царска династия. Това решение взе Софийският градски съд, с докладчик съдията Петя Алексиева.

Резиденцията, която от години Симеон Сакскобургготски  ползва като свой дом, ще се върне в патримониума на държавната собственост. Това е поредият удар срещу апетитите на бившия  премиер и титулуван монарх  Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза Хробок, които само преди месец загубиха окончателно и делото за собствеността върху стопанството в резиденция "Врана" и имота от 1414 дка край двореца. И тогава Върховният касационен съд се произнесе в полза на българската държава и те остават нейно притежание.

Това не е първото загубено дело  от фамилията на царя. След десетките дела, които семейството му води за т.нар. царски имоти, досега съдът е признал собствеността на държавата върху дворците "Кричим", "Саръгьол" и "Ситняково". Все още няма окончателно произнасяне по делата за "Царска Бистрица" и за претенцията на фамилията към 16 500 дка гори в Рила.

Що се отнася до  двореца "Врана" - и това  дело  със сигурност ще продължи и на по-горна инстанция, но едва ли се очаква обрат в позицията на магистратите. Самата резиденция  беше първият реституиран "царски" имот. Това стана през 2001-ва, когато тогавашният кмет на София Стефан Софиянски издаде заповед за предоставянето на двореца на царската фамилия.

За да върне жеста на вечно усмихнатия градоначалник, веднага след реституцията Симеон Сакскобургготски дари парка "Врана" на Столичната община, но си запази правото на ползване. Сега паркът е отворен за посетители през уикенда.

Тук  е моментът да припомним, че  сегашното решение всъщност не е изненада, тъй като то беше предшествано от делото за резиденция "Кричим" . А то беше ключово за разплитане на възела с делата за имотите на Симеон II и на сестра му. На три инстанции българският съд обяви, че резиденцията е строена с пари на интендантството. Магистратите приеха, че няма доказателства, че имотът е строен с лични пари на царете, а това е станало с държавни средства. С тези аргументи реституционните претенции на Сакскобургготски бяха отхвърлени. Именно решението по този казус обуслови всички последващи решения на българските съдилища и за останалите имоти, с които претенциите на фамилията бяха отхвърлени.

Очевидно решенията на нашите магистрати далеч не са по вкуса на Кобургите. Въпреки факта, че в българския съд държавата продължава да печели делата срещу тях и  да отхвърля претенциите им за  десетките имоти, които те обявяват за "лични", фамилията не се отказва от съдебните спорове за тях. Симеон Сакскобургготски (който преди години дойде да "оправи" България за 100 дни)  и сестра му заведоха искове срещу България в съда в Страсбург и започнаха да я съдят. В средата на април Европейският съд по правата на човека обаче отхвърли жалбата на фамилията за действията на българската държава по ключовия казус с реституцията на резиденция "Кричим".  Но делото в Страсбург  ще продължи, тъй като и жалбите продължават. Този път те са насочени срещу  наложения през 2009-а от Народното събрание мораториум върху продажбата и комерсиалната употреба на т.нар. царски имоти.

Фамилията и България получиха срок до края на септември  да се споразумеят по делото, преди съдът да се произнесе окончателно. Наложеният тогава мораториум трябваше да е временен - до приемането на закон, който да уреди въпроса с т.нар царски имоти.  А целта на забраната бе да се обезпечат заведените вече от царската фамилия съдебни дела. Мораториумът обаче не е отменен вече близо девет години, но в същото време няма и закон. В Страсбург царската фамилия се жалва, че мораториумът я е поставил в ситуация на правна несигурност относно собствеността им и начините за нейното използване. В същото време  тя няма право да заведе дело  за обжалване на мораториума, тъй като българският съд не може да се произнася върху това решение на парламента.

Предстои съдът в Страсбург да прецени дали България е допуснала нарушение на защитата на собствеността, правото на справедлив процес и правото на справедливо обезщетение. Ще се разгледат решенията на българските съдилища, които признават държавата като собственик на дворците "Саръгьол" и "Ситняково". За разлика от резиденцията "Кричим", те вече бяха върнати от държавата на Сакскобургготски, но  после му бяха отнети след решението на съда.

В края на миналата година Сакскобургготски предложи на държавата извънсъдебно споразумение заради делото в Страсбург. Тогава се заговори за приемане на специален закон за царските имоти и дори за компенсиране на царската фамилия, но инициативата бе пресечена преди началото на българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във