Банкеръ Weekly

Общество и политика

Ще спасяваме ли "Марица Изток 2" с нови цени на тока?

Всички български потребители на ток изглежда ще бъдат включени в спасяването на финансово закъсалата ТЕЦ "Марица Изток 2". Държавната централа е на загуба от 266 млн. лв. и за нейното свестяване енергийното ведомство предлага нова компонента в цената на електроенергията. Тя се казва "критична инфраструктура" и ще работи на принципа на сега съществуващата "задължение към обществото". Идеята е всички потребители да внасят средства, с които да се покрият загубите на "Марица Изток 2". Те станаха огромни в последната една година заради поскъпването на квотите за вредни емисии.

Проблемът е, че намерението всички да дадем пари за ТЕЦ-а без реформи няма да се хареса нито на бизнеса, нито на обикновените хора. Всички те и без това са натоварени с нелеката задача да спасяват НЕК чрез сметките си, при все че наливането на средства там засега не дава резултат.

За да има нов ред във фактурите "критична инфраструктура", трябва да бъде поискано разрешение от КЕВР. И ако комисията се съгласи, със сигурност ще има поскъпване на тока с поне няколко процента. Разрешение за този вариант на спасение е необходимо да се търси и от Европейската комисия. Той бе завоалирано представен пред обществото без да има яснота дали експертите в енергийното министерство са се отказали от идеята да сливат "Козлодуй" със закъсалия ТЕЦ.

Всъщност има и още два начина за стабилизирането на ТЕЦ "Марица Изток 2". Единият е Българският енергиен холдинг да закупи квоти вредни емисии и да ги предостави на централата - говори се за новите разрешителни той да брои 466 млн. лева. Това е най-краткосрочната мярка, но тя не може да продължава безкрайно.

Другата схема е да се водят разговори с държави-членки на Европейския съюз и да се разгледа възможността за статистическо прехвърляне на емисиите. Става дума за дълга и сложна административна процедура, включваща няколко министерства и преговори с други страни. Само че е доста съмнително дали въпросната процедура ще има реален ефект върху работата на "Марица Изток 2".

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във