Банкеръ Daily

Общество и политика

Ще ограмотяват финансово учениците

Започва мащабна кампания на Джуниър Ачийвмънт България за повишаване финансовата грамотност на българските ученици от 1 до 12 клас. Инициативата "The Financial IQ Project" започва този месец и ще продължи до лятото на 2017 година. Проектът ще се проведе на два етапа. Първият е проучване на нивото на финансова грамотност на учениците, а вторият – обучения за ученици и учители в страната. Министерството на образованието и науката е официален партньор на проекта.

Въвеждането на обучение по финансова грамотност ще бъде част от обучението по предприемачество. Според направеният предварителен разчет изследването да обхване 200 училища. То ще се проведе в периода от ноември 2015-а до февруари 2016-а.

От Джуниър Ачийвмънт съобщават, че изследването ще се проведе по методологията на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), като участие в него ще вземат водещи експерти от организацията. Резултатите пък ще бъдат представени в началото на следващата година. Освен това е предвидено след това в поредица от семинари експертите да споделят опита на други държави в обучението по финансова грамотност. 

Проектът ще се осъществи със съдействието на NN България, MasterCard и УниКредит Булбанк. Основната им цел е младите хора да подобрят възможностите си за управление на личните финанси и да развият икономическите си възможности, така че да могат по-добре да осъществяват стремежите си и да преодоляват трудностите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във