Банкеръ Daily

Общество и политика

Ще имаме ли обща история с Македония?

S 250 36589698 2367 4482 9394 e98546773c2c
S 250 14b8b82a 43ad 40b6 88ec f2413cabc608

Правителството ободри на днешното си редовно заседание комисията, която да обсъжда и решава исторически и образователни въпроси с Македония. Председател на комисията ще бъде проф. Ангел Димитров - дипломат и автор на монография на съвременната политическа история на Македония, заместник-председател е доц. д-р Наум Кайчев, който е също с дипломатически опит, член и на Македонския научен институт и е един от учредителите на Българското сдружение на родовете от Македония. Това съобщи вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева  на брифинг в Министерския съвет.

"В договора за добросъседство между двете държави е заложена такава смесена комисия.. В идеята, когато я създавахме, беше да намерим хора с безспорна репутация, с дипломатически опит и такива, които години наред са защитавали българските интереси в тези спорове. Тя е внимателно подбрана и съгласувана и с БАН, и с Историческия факултет на Софийския университет”, обясни Захариева.

Председателят на комисията Ангел Димитров каза, че предстоят тежки разговори с колегите им от Македония. 

„Техният състав на комисията е подбран така, че да даде шанс за нормално развитие на разговорите. От наша страна ние ще демонстрираме тази добронамереност, която е залегнала в договора за добросъседство, но професионалната добронамереност зависи от научните критерии, към които смятаме да се придържаме. Важно е да бъдат защитени интересите на България и да се улесни приложението на договора в частта, която е важна за формиране на нагласи  на бъдещите поколения за обща история", каза Димитров.

Според него комисията отразява новия дух в двустранните отношения и допълни, че тя "няма да стъпи на празно място", защото, въпреки известните различията от последните години, между историците от двете страни има желание за сътрудничество.

Първото заседание на комисията ще в София до края на юни, а темите, с които ще започне са в процес на съгласуване. 

На 1 август 2017 г.  в Скопие министър-председателите Бойко Борисов и Зоран Заев подписаха исторически документ - двустранен договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество. Документът е резултат от 18-годишните усилия на няколко правителства. А основната му цел е да се сложи край на антибългарската пропаганда в Република Македония. За целта бе решено, че с научното изясняване на най-чувствителния въпрос - общата ни история, ще се занимае специална комисия.


 

Facebook logo
Бъдете с нас и във