Банкеръ Weekly

Общество и политика

Ще има ли отново Звездни войни

Президентът на САЩ Барак Обама влезе тези дни в историята, изпращайки в Конгреса Стратегия за сдържане на противниците на страната в космическото пространство. Това стана ясно от съобщение, поместено на интернет ресурса на Белия дом. Така Обама се нареди до експрезидента Роналд Рейгън в развиването на темата "Звездни войни".

Целта на новата стратегия е "да се съкратят рисковете за САЩ и за техните съюзници в Космоса“, както и да се "защити и запази достъпът до околоземното пространство и свободата на действие“ в него. Останалото е неясно, защото докладът е секретен.

Впрочем, погледнато  в исторически план, първата доктрина за сдържане на враговете на САЩ бе планът "Труман”, обявен на 12 март 1947-а. Днес може би сме свидетели за появата на нов етап в доктрината за сдържане - този път в Космоса, но не се разбира как ще стане това. Защото подобна политика е съпроводена с решаването на маса военнотехнически, политически, международноправни и чисто технологични въпроси. Например:

<!--[if--><!--[endif]-->- Обявяват ли САЩ на Русия и на Китай надпревара във въоръжаването в Космоса?

- Имат ли в момента Съединените щати технологични и научни възможности да ограничат действията на други страни в тази насока?

 - Ще могат ли други държави да изпращат апарати и хора в околоземното пространство?

На практика руснаците изстреляха и поддържат на околоземна орбита добре маневриращ спътник. За Запада това е прототип на бъдещ руски космически прехващач. Китай пък изстреля миналата година успешно антиракети, поразили китайски спътник на околоземна орбита, което безусловно е първа крачка към една бъдеща космическа ПРО на Поднебесната империя. На всичко отгоре уж има и международен Договор за мирно използване на космическото пространство. И досега никой не го е денонсирал, нито е декларирал такива намерения.

Явно през следващите дни и седмици ще разберем както реакциите на Москва и Пекин, така и същината на инициативата на Обама. Защото в нея дяволът е скрит именно в детайлите, а те още не са познати на света.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във