Банкеръ Weekly

Общество и политика

Ще ги бъде ли изгорелите складове в Пловдив?

Окръжната прокуратура в Пловдив разпореди в четвъртък (25 август) да започне незабавно укрепването на опожарените тютюневи складове в Пловдив. Становището на прокуратурата е изпратено в общината и в Министерството на културата.

Според Закона за културното наследство оттук-нататък грижата за възстановяването на опожарените складове, ще падне върху кмета на Пловдив Иван Тотев и върху регионалния инспекторат по опазване на културното наследство. Прокуратурата им е дала срок от две седмици, за да се заемат с организацията на възстановяването на паметниците.

Кметът и инспекторатът трябва да дадат указания какви мерки да бъдат предприети, за да се укрепят аварийно постройките. Пак те ще дадат на собствениците и срок за изпълнение на тези мерки. А ако срокът не бъде спазен, необходимото обезопасяване ще бъде направено от общината, но за сметка на собствениците на складовете.

В същия ден - 25 август, Пловдивският окръжен съд наложи постоянен арест на 44-годишния Любомир Данчев, който е единственият обвинен за страховитите пожари в Пловдив миналата събота. Тезата на прокуратурата е, че бездомникът, който обитавал четвъртия етаж в един от изгорелите складове, е предизвикал пожара - вероятно със запалена цигара. Данчев е под безплатната защита на двама от най-маститите адвокати в Пловдив: председателя на тамошната Адвокатска колегия Стефан Левашки и на заместничката му - Зоя Тошкова.

Очаква се развитие и на съдебните действия около другия склад от Тютюневото градче - той беше почти напълно разрушен през март тази година. Заради този случай бяха повдигнати обвинения срещу главния архитект на Пловдив Румен Русев и представителя на фирмата собственик на съборения склад "Одрин 8" ЕООД Георги Бранеков, той като прокуратурата откри "фрапантни нарушения". Веднага след инцидента Министерството на културата даде срок от два месеца на Бранеков да представи план за възстановяване на срутения склад. В края на миналата седмица обаче министърът на културата Вежди Рашидов обяви, че никой не е представил такъв план и се закани да глоби фирмата собственик.

Повече подробности по случая четете в "Параграф 22".

Facebook logo
Бъдете с нас и във