Банкеръ Weekly

Общество и политика

Шменти (държавни) капели

То не е за хвалба, ама поне докато още не са започнали да ни вкарват в затвора и за това, да си кажа: пушачка съм. И си купих цигари - от онези, новите, със страшните картинки, дето уж така трябва да ни уплашат, че да вземем тутакси и вкупом да се отказваме от вредния си (безспорно) навик.

Че не се уплаших, не се! Мен цяло филмче с ужасии от какви боклуци бъркат кремвирши не ме стресна, че това ли? Просто послушах продавача, който услужливо ми предложи поне десет вида табакери и подсказа, че вече се харчат дори повече от цигарите. Купих си една, пъхнах цигарите вътре и приключих дотук с "превъзпитанието".

Само че после се загледах по "страшната" кутия. Не знам дали сте забелязали, но на новите опаковки липсват старите надписи за това колко катран, въглероден оксид и никотин има във всяка марка. И се зачудих защо - в крайна сметка тази важна информация за качествата на продукта, която се полага на всеки потребител и за всяка стока, е изчезнала от опаковките. Явно това не се отнася за цигарите - като "гадни пушачи" вече очевидно не минаваме и за потребители.

Поразрових се, потърсих, почетох. И се оказа, че законът просто е "изтрил" надписите за катрана и никотина от кутиите - с последните поправки, приети в началото на годината. И е качил същата тази информация в сайта на Института по тютюна, за чието съществуване поне половината пушачи в България вероятно въобще не подозират.

С две думи, сега положението е следното: отиваш до павилиона, изтъпанчваш се на щанда, вадиш телефона, цъкаш в Гуглето, намираш сайта на института, ровиш около десет минути, намираш една прееедълга таблица, сравняваш, цъкаш с език и най-сетне казваш на продавача коя точно марка и от кой вид цигари искаш да купиш - според това колко силни ги търсиш.

Въобще, модерна работа! Чудя се само как ли би се справил 90-годишният ми дядо - човек заклет пушач, който няма интернет. Пък се и притесних: не дай, Боже, на този институт някой да му хакне сайта - тъй ще си остана неинформиран потребител!

Като се облъсках в цялата тази грижа на държавата, накрая ми стана топло някак си на душичката: ми то целият Евросъюз (чиято приумица бяха страшните картинки), барабар с нашето правителство, явно много искат да ме опазят.  Е, на това място малко се успокоих. Не само нашите депутати измислят малоумни и неработещи правила, казах си. И европейските им колеги много ги бива.

Но като сме им толкова мили,  що тогава не вземат да забранят пушенето въобще, вместо само да ни плашат с такива "страшки"? Да го вкарат като престъпление в Наказателния кодекс - то и без това вече какво ли не натикаха там. Пък накрая да вземат да забранят и вноса, че и производството на тютюн, вместо да търсят всякакъв начин как да го подпомогнат с пари от данъкоплатеца - същия този "гаден" пушач, впрочем?  Но не го правят. И защо? Мигар може акцизът и ДДС-то от цигарите, дето пълнят бюджета, да са им по-мили от мене?

Сетих се и за друго: децата ни до едно рупат всеки ден мазни хамбургери и чипс, но не знам защо никой не слага и върху тях снимки на тлъсти, болни чичковци - пък дано се уплашат малките. Като ще се борим с вредностите - да се борим наред. 

На бомбите и патроните, дето същите тези "загрижени" европейски държави произвеждат и продават из цял свят, също да слагат стикер "Опасно за здравето"! Макар че то колко да е опасно - те, бомбите, само убиват, иначе на здравето не вредят. 

Пък и политици има, далеч по-вредни от цигарите - и на тях е повече от нужно да сложат лепенки, че некадърността и лакомията им убиват хора...

Мога да продължа да изброявам "вредностите" в живота ни, но и това стига. Пък и да не вземе някой болен чиновнически мозък да реши, че правим забранена реклама на цигарите. А всъщност думата ми въобще не е за тях, защото две мнения за това колко много са вредни - няма.

Думата ми за друго: за двойния стандарт, който наднича вече отвсякъде - даже и от нашарените със "страшки" цигарени кутии. И за фалшивата "загриженост" на държавата...
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във