Банкеръ Weekly

Общество и политика

Шефът на НОИ излезе от безвремието

Бисер Петков и Весела Караиванова-Начева

Бисер Петков беше преизбран на поста си като управител на Националния осигурителен институт (НОИ) с нов четиригодишен мандат. Това решиха единодушно 151 депутати в последния си работен ден преди едномесечната лятна ваканция на парламента. А за подуправител народните представители избраха Весела Караиванова-Начева. За нея единодушно гласуваха 152 депутати.

Бисер Петков зае поста управител на НОИ през септември 2011 година. За поста го предложи тогавашният министър на финансите Симеон Дянков. Мандатът му изтече през май 2013 г., но надзорният съвет на НОИ не предложи кой да го смени. Просрочила мандата си и заместничката му Весела Начева. И после и двамата потънаха в безвремието.

Доскоро нямаше предложение за смяна на ръководството на НОИ и от Народното събрание. Докато преди няколко дни се разбра, че Петков и Начева са единствените кандидати за тези ръководни постове.

При изслушването на Бисер Петков в парламентарната социална комисия той заяви, че ако бъде преизбран на поста си, ще продължи да въвежда нови електронни услуги за гражданите и за бизнеса. Управленската му концепция предвижда да се подават по електронен път и документи за отпускане на обезщетение за безработица. По този начин ще се спести на хората посещение в НОИ след регистрацията в бюрата по труда.

"Предвижда се до края на годината да се въведе и уеб услуга за работодателите - те да могат да извличат данни от електронния регистър на болничните листове, който е в НОИ. Така хората от бизнеса ще бъдат улеснени в изпълнение на задълженията си за подаване на работодателските данни“, обясни Петков.

По отношение на необходимостта да бъдат преизчислявани старите пенсии управителят на НОИ обясни, че те изостават спрямо новите и това се дължи на факта, че новите се изчисляват върху по-висок осигурителен доход, докато старите само се актуализират досега на годишна база по т. нар. швейцарското правило.  

По думите му преизчисляването им ще струва на бюджета 1.7 млрд. лева.

Бисер Петков е доктор по икономика, преподавател в УНСС, където през 2012 г. е избран за доцент и за ръководител на катедра "Икономика на търговията" във факултет "Икономика на инфраструктурата". Преди да оглави НОИ, той бе заместник-председател на Комисията за финансов надзор и наблюдаваше дейността на осигурителните дружества.

Весела Начева е завършила висше икономическо образование в УНСС със специалност "Счетоводна отчетност". Професионалният си път започва през 1989 г. като икономист. От 1992 до 2004 г. последователно заема различни длъжности в данъчната администрация. От 2005 г. е подуправител на НОИ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във