Банкеръ Daily

Общество и политика

Сергей Лавров поздрави премиера Бойко Борисов по случай националния празник на страната

Министърът-председателят Бойко Борисов и руският външен министър Сергей Лавров проведоха телефонен разговор, съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет. Лавров е поздравил българския премиер по случай националния празник на страната ни - 140-годишнината от освобождението на България от османско иго, като е подчертал, че културните ценности, обединяващи България и Русия, са основа за задълбочаване на двустранните отношения в редица сфери.   
    Бойко Борисов и Сергей Лавров са обсъдили приоритетната тема за Българското председателство на Съвета на ЕС - развитието на страните от Западните Балкани. Българският премиер е посочил, че държавите от региона трябва да бъдат подпомогнати активно, и че България полага усилия за изграждането на по-добро инфраструктурно свързване на страните от този регион с държавите от ЕС. Затова България търси подкрепата не само на държавите-членки на ЕС, но и на други партньори като Русия, е отбелязал още българският министър-председател. 
    Премиерът е благодарил на руския външен министър за участието му в днешното откриване на изложбата по случай 140 години от освобождението на България. Тя беше открита днес от посланик Бойко Коцев и министъра на външните работи на Русия в руското външно министерство в тържествена обстановка. Изложбата представя  архивни документи, сред които копие на Сан-Стефанския мирен договор и ратификационни османски документи от 4 март 1878 г., подготвени от МВнР на Русия и от "Неизвестни фотографии от Руско-турската война 1877-1878 г.", предоставени от Посолството и Българския културен институт в Москва. 
    "Изложбата е впечатляваща и тя показва нашата обща история. Признателни сме на нашите български приятели за увековечаването на паметта на такива изтъкнати военачалници като генералите Скобелев, Тотлебен, Гурко, Драгомиров. Нашите приятели грижовно пазят паметта на руските войници и офицери, които са положили живота си върху олтара на победата", е посочил Лавров. 
    Руският външен министър заявил още, че общото ни културно и духовно наследство е основа за постъпателното развитие на нашето сътрудничество във всички области- политика, икономика, култура, туризъм.

Facebook logo
Бъдете с нас и във