Банкеръ Daily

Общество и политика

СЕМ слага БНТ "под наблюдение" заради казуса с Кошлуков

Съветът за електронни медии ще постави БНТ под мониторинг, за да провери дали се спазва принципа на плурализъм. Предложението, което бе одобрено на заседанието на медийния регулатор във вторник (23 януари), направи председателката София Владимирова. 

Наблюдението ще продължи в следващия месец, като СЕМ ще се върне и месец назад, за да провери цялата програма на БНТ. До това решение се стигна, след като екипът на "Денят започва с култура" обвини програмния директор Емил Кошлуков, че се е намесвал при избора на гости, теми и въпроси в предаването.

Целта ще бъде да имаме някакви обективни данни, за това спазва ли се плурализмът и многообразието на гледните точки от обществения оператор, което е тяхно основно задължение, а наше е да го следим, каза Владимирова. 

Медийният регулатор обсъди мерките с Управителния съвет на националната телевизия.

В понеделник (22 януари) генералният директор Константин Каменаров отрече твърденията на журналистите. Според него те не са били притискани от ръководството. Каменаров заяви, че става въпрос за комуникационен проблем. 

По време на заседанието стана ясно, че до момента в СЕМ няма постъпила жалба или сигнал от екипа на предаването "Денят започва с култура". Това на практика означава, че медийният регулатор се самосезира по казуса. 

Констатациите от мониторинга вероятно ще бъдат оповестени в края на февруари.

Facebook logo
Бъдете с нас и във