Банкеръ Weekly

Общество и политика

Сагата "Бисеров" приключва до Коледа

Христо Бисеров

До Коледа ще стане ясна съдбата на сагата "Бисеров". В четвъртък (24 ноември) Върховният касационен съд обяви делото срещу бившия заместник-председател на парламента и втори по влияние човек в ДПС  за решаване, а това е последната съдебна инстанция.

Разследването срещу Христо Бисеров започна в края на 2013-а - броени дни, след като той внезапно напусна всичките си политически постове. Бисеров бе обвинен в три престъпления: укриване на данъци, валутни нарушения и "затаяване на истина" в декларациите, които като публична фигура е подавал в Сметната палата. Тезата на прокуратурата най-общо гласеше, че бившият депутат е имал банкови сметки в Швейцария, от които е правил преводи, без да декларира пред никого това. А укритите данъци (на стойност около 20 000 лв.) се дължали върху сумите в тези сметки.

Срещу Бисеров имаше разследване и за  пране на пари, но миналата година прокуратурата предпочете сама да го прекрати. Което бе и логично, след като, стигайки до съда, обвиненията срещу Бисеров взеха да се "пукат" едно след друго като сапунени балони. Първо през 2015-а Софийският градски съд оправда ексдепутата и по трите обвинения, по които беше предаден на магистратите. Впоследствие същото стори и Софийският апелативен съд. И то с твърде показателния мотив, че "по делото е налице очевиден доказателствен дефицит" и прокуратурата не е успяла да докаже дори кой е титуляр на въпросните сметки в Швейцария, камо ли кой, кога и колко е внасял и теглил от тях.

Така делото стигна до ВКС. Обвинението поиска то да се върне обратно в Софийския апелативен съд и да се гледа отново - заради допуснати нарушения при първото му разглеждане. Любопитно е обаче, че от трите първоначални обвинения срещу Бисеров до последната инстанция стигна само едно - за укритите данъци. От другите две прокуратурата благоразумно се отказа сама.

Решението на върховните магистрати ще стане ясно в рамките на месец. В същото време в Софийския градски съд отлежава още едно дело срещу Бисеров, с което се иска конфискация на имущество, собственост на фамилията му, на стойност близо 2 млн. лева. Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество заведе такъв иск още през 2015-а, но делото и до ден днешен не е минало дори на първа съдебна инстанция. Интересно какво ли ще стане с него, ако Бисеров бъде окончателно оправдан.

Facebook logo
Бъдете с нас и във