Банкеръ Daily

Американският еврейски комитет

Русия изопачава историята

Американският еврейски комитет публикува своя декларация, в която заявява, че Русия изопачава историята с твърденията си, че съветските войски са спасили българските евреи от Холокоста

"Твърдението е фактически невярно и крещящ пример за исторически ревизионизъм в най-лошата му форма", посочва шефът на влиятелната еврейска организация Дейвид Харис. 

"Сега Москва иска да си припише заслугата за действията на българите през Втората световна война да спасят евреите", казва още той.

"Това е още един пример за руски опити за изопачаване на историята и намеса в живота на съседите и бившите сателитни държави."

В декларацията се съобщава за покана към премиера Бойко Борисов за световен еврейски форум в Йерусалим догодина, когато се навършват 75 години от спасяването на българските евреи.

Цитираната от българските медии декларация е отговор на провокация на говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, предизвикала остри реакции у нас.

"Въпреки всички неоценими действия на Русия да бъде победен нацисткият режим, свидетелствата за яростния предвоенен и следвоенен антисемитизъм на (съветския лидер Йосиф) Сталин са неоспорими, каквито са и свидетелствата за възпрепятстване на емиграцията на евреите и в двата периода", пише още Харис.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във