Банкеръ Weekly

Общество и политика

Румънците арестуваха свой централен банкер

Богдан Оптеану

Румънците пак ни зашлевиха звънък шамар, като пак ни изпревариха в борбата с корупцията.

Румънската специална прокуратура нанесе поредния си удар срещу задунайската мафия, като удари заместник-шефа на Румънската централна банка. Както е известно, те осъдиха цял бивш крадлив премиер и куп лъжливи и крадливи министри, кметове и депутати от всякакъв вид, цвят и сой.

Малко преди това цяла Европа научи, че сегашният заместник-управител на Централната банка Богдан Олтеану е бил задържан от антикорупционните власти заради подозрения за търговия с влияние. Продажността е била изконсумирана по времето, когато Олтеану е бил председател на парламента на страната - някъде през 2008 година. Явно оттатък Дунава разбирането за давността има други измерения.

"Парите са били предоставени от бизнесмен чрез посредник в централата на Националната либерална партия", поясняват румънските прокурори.

Подозренията срещу Олтеану са, че е получил кръгличката сума от 1 млн. евро, а и други облаги от бизнесмен, който бил силно заинтересован точно определен администратор да бъде назначен в Службата за опазване на делтата на река Дунав. Това съобщава антикорупционната прокуратура, която ще иска от Върховния съд на страната разрешение за арест на Олтеану - първоначално за срок от 30 дни.

Засега Румънската централна банка не коментира разследването срещу Олтеану. Но ние, отсам Дунава, можем да зададем един куп въпроси на ведомствата, оглавявани от лицата Сотир Цацаров и Румяна Бъчварова по множество подобни случки. Защото мантрата, че румънците имат корупция и затова се борят с нея, а у нас няма такова животно и съответно няма с какво да се борим, не ни успокоява.

Facebook logo
Бъдете с нас и във