Банкеръ Weekly

Общество и политика

Румен Радев с дупка в имиджа си

"България е парламентарна република и всички промени в законите се извършват в парламента. Нека да няма драма, партиите ще имат достатъчно възможност в парламента да решат", бе коментарът на президента Румен Радев за скандала с промените в Изборния кодекс, който два дни тресе държавата. 

Всъщност цялата история започна и приключи в рамките на едно денонощие. На 4 април Министерството на правосъдието пусна за обществено обсъждане законопроект за промени в Закона за българското гражданство. А в преходните и заключителните разпоредби към него бяха "пришити" няколко текста, с които се искаше радикална реформа в Изборния кодекс: да се въведе тримесечна "уседналост" за всички избори. Така на практика всички българи, живеещи в чужбина, щяха да бъдат лишени от право на глас.

Емигрантите скочиха, политическите партии - също. Всички вкупом обявиха предложението за недопустимо нарушаване на основни конституционни права на гражданите. Ден по-късно проектозаконът бе оттеглен. А от правосъдното министерство уволниха един чиновник, при това назначен на изпитателен срок, когото нарочиха за единствен виновник за случилото се.- пуснал текстовете на своя глава, без да ги съгласува с министъра.

"Виновникът" Любомир Талев обаче не си замълча. И в прав текст попита: "Вие да не ме мислите за луд? Как ще пусна такъв закон, без да го съгласувам с никого?" След което разказа, че проектът всъщност е по идея на президента Румен Радев, който посочил и мотива за едни такива промени: да се попречи на ДОСТ да влезе в следващия парламент. Освен това предложените промени били съгласувани с правния съветник в президентството проф. Емилия Друмева. И правосъдният министър Мария Павлова също присъствала на тези разговори.

Държавният глава обаче се смълча и нито потвърди, нито отрече казаното от Талев. Нищо не каза и правосъдният министър Павлова.

Равносметката дотук е следната: "виновният" чиновник е уволнен, проектозаконът - оттеглен, избирателните права на българите в чужбина - спасени (поне засега), служебният кабинет регистрира поредния си гаф, а президентът - сериозна дупка в имиджа си. Но "драма няма"....

Повече по темата четете в "Параграф 22".

Facebook logo
Бъдете с нас и във