Банкеръ Daily

Общество и политика

Румен Радев разкритикува остро работата на правителството и парламента

Президентът Румен Радев разкритикува по време на лекция пред студенти и преподаватели в УНСС работата на правителството и Народното събрание.

„Едни и същи фирми печелят обществени поръчки. От 10 фирми накрая остава една. Фирми с неясна собственост и капитали изкупуват енергопреносната мрежа. Това разкрива неспособността на държавата да защити обществения интерес“, коментира Радев.

Според него когато говорим за икономика, трябва да помним, че тя е пряко свързана с политиката. "Не трябва да забравяме, че успехът на всяка политика се измерва с ползите за обществото. България е най-бедната и корумпирана държава в Европейския съюз. Българските пенсионери мизерстват“, каза той.

"В момента България прилича на строителна площадка. Някакви хора носят материали, други ги крадат, защото е тъмно. Едни хора строят магистрали, а след тях остават дупки, защото е тъмно. Крайно време е да включим прожекторите!“, призова Румен Радев.

„Нация, която инвестира в стиропор и оставя децата си в безнадеждност и невежество, няма радостно бъдеще. Затова ще подкрепя всяко правителство, което издигне като приоритет политики за образование и ги превърне в действие. Ще работя с ентусиазъм с това правителство, за което такива политики са приоритет и вътрешна потребност“, каза още той. 

Държавният глава смята, че бюджетният излишък се харчи за половин час, без ясни критерии. Според него, за да бъдат постигнати целите - да се изкорени бедността и мизерията, да се овладее и превъзмогне демографската криза, да спре обезлюдяването на много райони, България да стане богата държава, механизмът е висок устойчив икономически растеж. С растящ дял на иновациите и акцент на конкурентността.

"Не съм икономист и не смея да давам рецепти как да разгърнем механизма", каза Радев. Но цитира думите на Гьоте: Светлина, повече светлина. Тези думи ще бъдат особено актуални за строителите на съвременна и бъдеща България.

Facebook logo
Бъдете с нас и във