Банкеръ Weekly

Общество и политика

Ромската интеграция разпали страсти в парламента

Станислав Станилов

Интеграцията на циганите разгорещи страстите и вдигна градуса на напрежението в парламента в четвъртък (14 юни). Повод за това стана разглеждането на Административен мониторингов доклад за миналата година за изпълнението на Националната стратегия за интегриране на ромите (2012-2020). Вносител на документа е Министерският съвет, но нито един министър на присъстваше в пленарната зала. Това раздразни опозицията и заместник-председателят на парламентарната група на "БСП за България" Драгомир Стойнев настоя вицепремиерът Валери Симеонов, в чийто ресор е демографската политика, да се яви в Народното събрание.

"Когато гледаме един такъв важен документ, считаме за най-нормално заместник министър-председателят г-н Валери Симеонов да бъде тук, в зала. Затова моля да го поканите. Аз разбирам, че той е зает с конкретни действия по черноморското ни крайбрежие, но интеграцията на ромите е също в неговата отговорност и е съвсем нормално той да бъде тук и да вземе участие в дебата", обърна се Стойнев към председателстващия заседанието Емил Христов, който обеща, че ще уведоми вицето.

Така дебатите продължиха без Симеонов. Тон за разгорещени спорове даде проф. Станислав Станилов от "Атака", след като обяви, че съпругата на вицепремиера Томислав Дончев е права. "Дължината на моркова и тоягата трябва да бъдат еднакви. Светланка е права, при нас морковите са твърде дълги, а тоягите къси", обяви той. Станилов отсече, че циганите не могат да бъдат интегрирани и има секретен доклад на ЕС, който прави точно такова заключение.

Думите му възмутиха социалиста Антон Кутев, който го обвини във фашизъм. "Това, което говорите, че интеграцията на ромите не може да стане, е ужасяващо", заяви възмутено Кутев. "Истината е опасна, но трябва да се говори истината, а не да се крием като Андрешко под масата", отвърна му професорът.

В негова защита от мястото си скочи и се хвърли на трибуната депутатът от ГЕРБ Вежди Рашидов. Председателят на Комисията по култура и медии обвини левите, че са се провалили с интеграцията на циганите и им даде за пример направеното през социализма. "Колеги, вие от три години ли сте на тоя свят?", попита ги Рашидов. "Аз бях в Строителни войски, там бяха роми и турци, и основно строяхме социализма. Имаше школи, строителни школи, явно Живков вършеше повече работа от вас", посочи той.

"Абе, колеги, интеграцията е да ги образоваме, да им дадем професията, хора без професия няма как да интегрираме", продължи Рашидов. Интеграцията се постигала, когато всички са равни и законите се спазват. Депутатът потъна в спомените си от войнишките години, когато българи, цигани и турци били заедно в казармата, на площада, в спортната зала и бар "Шатрата" в Правец. Вдъхновен от спомените, културният ексминистър направи сравнение с качеството на строителството през социализма и днешното в полза на това отпреди 10 ноември 1989-а. "Учение и труд, труд и учение, трудът е интеграция!", обобщи с комсомолски патос и дръзновение Вежди Рашидов.

Той получи адмирации от депутата от "БСП за България", комуниста Александър Паунов, който веднага изрази готовност да го приеме за член на компартията.

Бившият седесар, а сега депутат ог ГЕРБ Спас Гърневски пък напомни за ролята на Българската православна църква и протестантските църкви в интеграцията на ромите.

"Държавата липсва", отбелязаха от ДПС по повод доклада. "В залата има изключително много неинтегрирани политици към политическия процес, а ние говорим как ще интегрираме ромите", изтъкна Джейхан Ибрямов. Той атакува управляващите за поведението на вицепремиера Валери Симеонов, който отговаря за интеграцията, и отново припомни скандалното му изявление от миналия парламент за кучките, които раждат.

"Ние като политическа класа се провалихме с интеграцията - интеграция де факто няма", обобщи социалистът Драгомир Стойнев след почти три часа приказки. По думите му в Стара Загора и района циганите гласуват за ГЕРБ, защото явно цяла нощ са чели стратегията за интеграция и са я харесали. "Не казвам, че купувате гласове", вметна иронично Стойнев.

От ГЕРБ веднага се похвалиха, че върнали в класните стаи деца, колкото цял Велинград, а от БСП им върнаха топката, че половин година по-късно същите 17 000 ромски ученици отново напуснали училище.

Facebook logo
Бъдете с нас и във