Банкеръ Daily

Общество и политика

Роми плашат с бунт и кражби заради забраната на каруците

Ромски бунт назрява в Сливен заради решението на общинарите да премахнат изцяло движението на каруци в града. Досега забраната важеше само за централната градска част.

"Ако не са тези коне и каруци, не можем да си изкарваме прехраната", коментира група роми пред Би Ти Ви.

Решението за забрана на каруците и бурките бе взето от местния парламент миналия четвъртък. Съветниците приеха предложението на кмета Стефан Радев, който поиска пълна забрана за движението на каруци на територията на града. Председателят на ДПС Мустафа Мустафов предложи да има изключение за ромският квартал "Надежда", защото придвижването и търговията става предимно с каруци. Градоначалникът обаче бе непреклонен и отказа да промени своето предложение. "Не искаме да се разхождат хора в града, които не могат да бъдат разпознати и идентифицирани".

Ромите твърдят, че благодарение на каруците имат препитание, защото с тях събирали хартия и шишета, освен това си извозвали и боклука от махалата. „Някои берат туби, някои берат билки”, уточни жителка на квартала.

Протестиращите бяха категорични, че каруците им са регистрирани. Те предупредиха, че ако останат без препитание може да зачестят кражбите.

Кметът Стефан Радев обясни, че решението за забраната е взето заради замърсяване и сигнали от полицията за кражби с каруци.

Facebook logo
Бъдете с нас и във