Банкеръ Daily

Общество и политика

Реформаторите похвалиха Плевнелиев и Ненчев за отбраната

В парламентарната група на Реформаторския блок сме изключително удовлетворени от свършеното в областта на отбраната и работата на министър Ненчев и неговия екип. Също висока оценка даваме и на мандата на президента Плевнелиев. Имаше не само думи, но и действия за задълбочаване на евроатлнатическата ориентация на страната. Изпълнихме всичко заложено в програмата на РБ в областта на отбраната, макар и само за 2 години. Това заяви съпредседателят на Реформаторите Найден Зеленогорски на брифинг в парламента.

"Беше извършен стратегически преглед на структурите на силите в армията, разработена беше нова програма за развитие на отбранителната способност на въоръжените сили до 2020 година и план за развитието й, бяха приети промени в Закона за отбраната, благодарение на които се усилиха контролът и охраната на въздушното пространство на страната заедно със съюзниците ни от НАТО. Увеличи се бюджетът за отбрана от 1,09 % до 1,35 % от БВП през 2016, 1,6 % през 2017 година и вече целим 2 % от БВП за отбрана през 2024 година", обясни Зеленогорски.

Той добави, че с осигурените средства е гарантирано превъоръжаването на нашата армия в съответствието със стандартите на НАТО.

"Специално обръщам внимание на ангажиментите ни към НАТО, защото това беше заложено в програмата на РБ и в РБ смятаме, че националният интерес на страната може да се отстоява само чрез членството ни в ЕС и НАТО. Част от институциите у нас още не са осъзнали, че Варшавският договор вече не съществува, но България е направила своя цивилизационен избор", подчерта Зеленогорски.

Той каза също, че в среда на международни конфликти, терористични заплахи, тежката зима, повишените сметки за ток, проблемите със снега и проходимостта на пътищата, бежанския натиск и битовата престъпност от РБ смятат, че КСНС е платформа за приемственост и сътрудничество за решаване на тежките въпроси от националната сигурност за следващия период от време, в който няма да има парламент и избрано правителство. Още вчера РБ призова новия президент Радев да свика извънреден КСНС в рамките на този парламент за решаване на неотложните ангажименти в държавата, с което ние подадохме ръка, коментира още той.

На въпрос за бъдещето на Реформаторския блок Найден Зеленогорски отговори: новината за смъртта на РБ е силно преувеличена. Блокът има добра подкрепа от поне 6 % от гласуващите хора и то преди началото на кампанията. Завъртаме колелото, предстои ни конгрес на РБ на 28 януари, ще има разширяване на Блока, целим отново да има дясно-центристко управление, категоричен бе той и добави, че фрагментацията в Дясното тревожи силно десните избиратели и е изпитание за тях. РБ отваря вратата към всички десни сили и полага максимални усилия за единство, а въпросите за разрояването не са към РБ, а към тези, които го правят, коментира той.

Секретарят на парламентарната група ,Димитър Делчев, коментира, че високата оценка на РБ за Плевнелиев се дължи на активните му действия в подкрепа на цивилизационния избор на българите да са част от ЕС и НАТО.

"Особено сме притеснени от сутрешното изказване на г-жа Нинова, че Крим е руска територия на базата на референдум, свикан там по спорен начин със спорни резултати. Много държави по света не признаха този референдум, но явно Нинова го признава. Ако утре някой реши с референдум в Хасково или Кърджали, не по законите на нашата държава, да откъсне части от българската територия на юг или изток, тогава тя също така охотно ли ще признае резултатите", подчерта Делчев.

Той допълни, че вчера сме чули само една декларация от новия президент Радев, че България трябва да е част от ЕС. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във