Банкеръ Weekly

Общество и политика

Разследванията на в. "БАНКЕРЪ"

Управляващите в последно време превърнаха в своя нова мантра темата за "безспорния устрем"  на нашата икономика, но при тези ритуални действия старателно избягват темата за "гнилите ябълки". В търсене на истината обаче и през тази година в  редица свои разследвания екипът на в. "БАНКЕРЪ" успя да извади на светло десетки случаи на нередности.

Дали нещо се промени след нашите публикации?

 

Как се дои летище?

Бр.12/24-31 март

Печелившите държавни дружества у нас отдавна са се превърнали в хранилки за определени фигури, за частни фирми, а чрез тях и за различни партии. Знайни и незнайни бизнесмени - с протекцията на началници фойерверки, богатеят за сметка на държавата, отклонявайки с нагласени обществени поръчки милиони левове в "правилната" посока. Христоматиен пример в това отношение се оказва "Летище София"...

Няколко месеца по-късно (през юни) далаверите на аеропорта бяха заметени.

 

Чиновниците не пускат кокала

Бр.25/23-30 юни

Бизнесът в страната е оплетен в регулации и не може да функционира нормално. За всяка услуга, дори и най-дребната, се плащат такси и се губи време. На практика у нас има едно скрито двойно данъчно облагане, което се нарича административна тежест. Бихме могли да го наречем и чиновнически натиск, защото си е точно това. Той пък ражда корупция, тъй като на никого не му се чака с дни за поредното удостоверение или разрешение. И въпреки че управниците ни често се хвалят как били спестили милиони на предприемачите с премахването на този или онзи режим, ситуацията днес с нищо не се е променила.

 

Как с подпис от 2012-а  днес се печелят милиони? 

Бр.15/14-21 април

Годината е 2012-а. Денят 27 декември - един от двата работни дни между коледните и новогодишните празници. Премиер е Бойко Борисов и не подозира, че след два месеца ще се надигнат масови протести срещу неговото правителство и ще му се наложи да подава оставка. Делян Пеевски пък все още е по-известен като сина на Ирена Кръстева, макар да е депутат от ДПС със солидна биография по високите етажи на властта и постоянно разрастващ се бизнес. А нарицателното КОЙ е просто въпросително местоимение... Точно в това затишие преди бурята се слага началото на възхода на някогашната фирмичка "Водстрой 98", създадена със скромната цел да участва в приватизацията на сливенското ВиК. Докато повечето хора са слели почивните дни и се подготвят да посрещнат новата 2013-а, Националната компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ) подписва четиригодишно рамково споразумение за ремонт на железния път и съоръженията към него, за рехабилитация и модернизация на високо-, средно- и нисковолтовите съоръжения, за обновяване и поддръжка на сградите и възстановяване и укрепване на обекти. Избрани са общо осем различни юридически лица, но сянката на "Водстрой 98" пада върху три от тях. Въпросното споразумение формално приключи с настъпването на 2017-а. И грубата сметка показва, че от раздадените през последните години от НКЖИ над 475 млн. лв. близките до "Водстрой 98" консорциуми са прибрали около 325 млн. лева. Това, че бизнесът се върти основно чрез джойнтвенчъри, в които фирмата участва, не е никак случайно. Изборът на тази формула носи редица дивиденти - регистрацията е бърза, лесна и най-важното е по-евтина в сравнение с останалите компании, които се регистрират по Търговския закон. В допълнение, паричните потоци остават скрити в консорциума, който не е длъжен да публикува отчети. 

Сега ситуацията е почти същата, с тази разлика, че "Водстрой 98" вече е част от "Хидрострой".

 

Предприемачът Галчев се отърва от 23 милиона дълг

Бр.13/31март-7 април

Строителният предприемач Николай Галчев, на когото е поверен ремонтът на стратегическия обект за българското председателство на ЕС - Националния дворец на културата, за пореден път остави милионни дългове зад гърба си. Свързаната с него фирма - "Билдинг груп кънстракшън" ООД, "стопи" заемите си си чрез "подходящата" процедура по несъстоятелност. По точно, чрез нея той "изчисти" близо 22.5 млн. лв. кредит.

Ще разберем ли някога как точно неговата компания се оказа победител сред шестима участници в състезанието за ремонта на НДК? Въпреки че разследването по случая се точи от лятото, до този момент резултат няма.

 

Бивш служебен  министър съсипва "Булгаргаз"

Бр.23/ 9-16 юни

Вместо да решава спешните задачи, свързани с истинските пазарни предизвикателства - предстоящата либерализация на газовия пазар и споровете с "Газпром" за надценките за доставка на синьо гориво за България, бившият служебен министър и сегашен изпълнителен директор на "Булгаргаз" Николай Павлов се е захванал с... масирана чистка на дългогодишни експерти в компанията. Благовидната форма, под която става това, е "създаване на нова административна структура“. Според хора от бранша обаче Павлов се опитва да осигури собствения си комфорт, освобождавайки от държавното дружество доказани специалисти.

След нашата публикация в Министерството на енергетиката уж се засилиха да правят проверки, но така и не посмяха да надникнат зад мощния гръб на президента Румен Радев, чието протеже е Павлов.

 

Да изтръскаш НЕК

Бр.27/7-14 юли

Съдебна сага с много странни обрати и перипетии - с основна роля на нашумелия магистрат Румяна Ченалова и блокирани милиони на две ключови държавни енергийни дружества. Това накратко е историята на спора между Националната електрическа компания и фирмата на Ангел Божилов - "ОЕТ - Обединени енергийни търговци". Как се справя държавата със скандалната претенция и до днес не е ясно.

 

"Булгартабак" потъва в дубайския пясък

Бр.33/18-25 август

Как тютюневото дружество се "преквалифицира" в строителна компания?  Тайните на собствеността му остават и не се знае къде потъват парите от нея. Цялата история е плътно покрита от горещия пясък на дубайската пустиня. Но и никой не се интересува от нея.

 

Чий е язовир Искър?

Бр.34/25 август-1 септември

Четири министерства - на енергетиката, на околната среда и водите, на земеделието и на регионалното развитие, две държавни дружества - "Язовири и каскади" и "Напоителни системи", както и столичното кметство, не могат да дадат ясен отговор кой е собственикът на един от най-големите язовири в страната - "Искър". Никоя от изброените институции не се нае да даде разяснения по въпроса кой отговаря за случващото се във водите му и в непосредствена близост до тях. На всички им било необходимо време за проверки и... размисъл. Което пък ни кара да се замислим защо всички тези чиновници получават заплати, след като не са наясно със съдбата на такъв обект от национално значение? Поводът да запитаме чий е язовир "Искър" бе желанието ни да разберем кой и съобразно по кои правила е разрешил във водите му да бъде изграден понтон, който се ползва за търговски цели. По закон те са публична държавна собственост, а отгоре на всичко гражданите на столицата пият именно от тази вода.

Отговора още го чакаме.

 

Кой се опитва да мъти минералните води

Бр.45/10-17 ноември

В бизнеса с бутилирани минерални и изворни води у нас се въртят стотици милиони лева и като цяло пазарът непрекъснато се разраства. Но нови инвеститори се намират трудно. Причините са несигурната правна рамка и липсата на ясна политическа визия за сектора. Тази тактика се поддържа и досега, като този път "мимоходом" са внесени поправки в Закона за храните. Одобрените в парламента изменения предвиждат известните и наложени днес търговски марки да бъдат натикани в ъгъла за сметка на конкурентите им и вместо тях на етикетите на бутилките да изпъква името на извора, от който се добива съответната вода. Тоест, вместо "Горна баня" да пише "Домус дере", вместо "Торн Спринг" - "Трънска Банкя", "Бачково" да стане "Баджова вода", а "Хисар" - "Чобан чешма". Абсурдите продължават.

Facebook logo
Бъдете с нас и във