Банкеръ Daily

Общество и политика

Радев: Въпросът за предсрочни избори е не дали, а кога

През миналата година президентството бе последната бариера пред лобисткото законодателство и безотговорни политически действия. Това каза президентът Румен Радев на брифинг, посветен на две години от мандата му като държавен глава. 

Радев отчете, че през 2018 г. е продължил да отстоява българската позиция в световния и европейски дневен ред. Дванадесет държавни глави са посетели страната ни по негова покана. След посещението му в Сърбия президентът Александър Вучич се е заел лично с проблемите на българското малцинство там. Три срещи са проведени с македонския държавен глава Георге Иванов. Пред турския президент Ердоган са представени очакванията на България за добри взаимоотношения. Словения откри въздушна линия със София, а при посещението си в Москва Радев отчете, че е бил възстановен двустранния диалог след дълго прекъсване. 

Радев се спря и на конкурса за придобиване на нов изтребил. Той го определи като "бутафорен". "Последните решения на управляващите окончателно го опорочиха", заяви президентът.

Той отбеляза, че е наложил вето на седем закона. Пет пъти е сезирал Конституционния съд.

"Единението изисква надмогване на партийния егоизъм и личните амбиции в името на национални цели. България се намира в критичен момент от своето развитие. За съжаление демокрацията ускорено губи позиции, губи се свободата на словото. Доверието в парламента е на критично ниско ниво", каза още Румен Радев. 

По думите му през последната година правителството е изхарчило "изкуствено формиран излишък" по непрозрачен начин и без критерии. Обществото не е реагирало на отпуснати 500 млн. лв. за укрепване на язовири и затова кабинетът решил да отпусне без обществена поръчка 1.3 млрд. лв. за магистрала "Хемус". 

Радев призова Антикорупционната комисия и прокуратурата и МВР да "навлязат и в старателно отбягвания периметър на властта".  Президентът настоя службите да проверяват връзките на политици с шефове на фирми, които печелят крупни обществени поръчки. "Ако това не стане, разпадът ще продължи" 

Той цитира последни данни на БНБ за катастрофа при чуждестранните инвестиции. Според него затварянето на предприятия е трайна тенденция. 

Държавният глава смята, че въпросът за предсрочните избори е "не дали, а кога". По думите му обаче предсрочен вот ще има смисъл само ако се реформират изборните правила - въвеждане на машинно гласуване, видеонаблюдение при броене на бюлетините, отпадане на втория протокол и актуализация на избирателните списъци. 

"Ако допуснем да бъдат погазени последните почтени журналисти и медии, които все още критикуват властта, значи сме загубили битката за България като правова държава", отбеляза президентът.

Той съобщи, че сформира Съвет за стратегическо развитие на България, който да предложи алтернативи на институционалния блокаж. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във