Банкеръ Daily

Общество и политика

Радев призова Георге Иванов за диалог между институциите в Македония

Президентът Румен Радев призова македонския си колега Георге Иванов да помогне за възстановяването на диалога между институциите в Македония в настоящия критичен за Скопие момент.

"Призовах президента да бъде не само участник, но и водач в този диалог. Това е важно условие за постигане на обявените приоритети – членство в ЕС и НAТО. Обсъдихме въпроса и приветстваме усилията за решаване на този казус, това е важна стъпка за Македония, която ние подкрепяме. Осъзнаваме, че това е сложен процес и за Македония, и за Гърция. Важен и за България. Когато се поставя въпросът днес трябва да е ясно, че нито едно наше правителство не предявява интерес към името, подчерта Румен Радев. Приемаме резултатите от преговорите между Гърция и Македония за името, най-вече и доколкото те премахват важни пречки по пътя на интеграционния процес на Македония. Основният залог за нашата подкрепа за името на Македония е стриктното спазване на договорите ѝ с нас", категоричен е Радев.

Президентът заяви, че третата среща с македонския президент е договорена още през февруари. Той подчерта, че неговото желание е и в двете страни да се работи интензивно за развитие на двустранните отношения. Радев използва възможността да благодари за участието на македонската армия на Военния парад на 6 май в София.

Георге Иванов реагира на отказа на българското правителство да се срещне с него по време на визитата му в България. 

"Това е негово решение и негова отговорност. Но така не реализира основната цел на европредседателството си", заяви Иванов.

По-рано бе съобщено , че премиерът Бойко Борисов и външният министър Екатерина Захариева отказват да се видят с македонския президент.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във