Банкеръ Daily

Общество и политика

Радев предлага на Борисов да се върне в суровата българска действителност

Външната политика не може да бъде легитимация за бездействие по отношение на критично важни за българското общество теми. Европейската идея не може да се партизира и приватизира. Това заяви президентът Румен Радев, който участва в започналата тази сутрин конференция "Българското председателство на Съвета на ЕС - време за равносметка" в София. 

"Мисля, че трябва България, властта, по-бързо да се освободи от еуфорията от този изкуствено граден образ и възможно най-бързо тялом и духом да се върне в суровата българска действителност. Европейското председателство систематично бе употребявано за вътрешнополитически пиар, и то във времена, когато протестите се множат, а властта не отговаря", заяви Радев.

Според него европейското председателство е станало алиби за липса на отношение и за безразличие по тези проблеми, а дори и неудовлетворението на гражданите се представяше като опити за провал на европредседателството.

"Това е недопустимо. Това е най-лесният начин българите да бъдат разколебани в европейската идея. Нормално е в процеса на подготовката и провеждането на европейското председателство България да стане по-демократична европейска страна, с независими и ефективни институции, с ясно разделение на властите, с върховенство на закона, със свобода на словото, но това не се случи", коментира Радев.

Според него до голяма степен поради факта, че българското правителство се е хвърлило изцяло във външната политика и се е посветило на Западните Балкани, но загърбило важни, "взривоопасни" процеси вътре в страната точно когато се иска лидерство и отговорност.

"Такова поведение може да доведе до парализа на институциите", каза още Радев и добави, че съдебната реформа не се е състояла, реформата в образованието гравитира около "ремонт на училища и увеличения на заплати", в здравеопазването - около кадрови промени. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във