Банкеръ Daily

Общество и политика

Радев: Погазването на закона в България се превърна в норма

Президентът Румен Радев взе отношение по казуса с освобождаването на главния секретар на МВР и кандидат за вътрешен министър Младен Маринов. "Указ не може да бъде подписван, без да мине през предварителна процедура по съгласуване", посочи държавният глава. 

"У нас сякаш се превърна в норма погазването на закона, а когато някой го спазва, вие ме питате защо. Аз мисля, че това вече е диагноза за нашата демокрация", добави Радев. 

Той подчерта, че няма как да подпише указ, при положение че няма съгласуване, което законът изисква за всеки проект на акт, който съдържа предложение за указ.

Младен Маринов е сред трите номинации на правителството за нови министри.

Предложеният за министър на транспорта Александър Манолев обяви, че желае да се откаже от поста. Като аргумент той посочи "координирана атака от определена медийна група", визирайки публикация за негови отношения със съмнителни фигури в миналото, връзките на баща му и съдебна сага.

Депутатът от ГЕРБ и зам.-председател на регионалната комисия в парламента Петя Аврамова е предложена за строителен министър. 

През седмицата Народното събрание не успя да отстрани сегашните министри в оставка Валентин Радев, Ивайло Московски и Николай Нанков, тъй като в деловодството не е постъпил разписан от президента указ за освобождаването на Младен Маринов от поста главен секретар на МВР. 

Радев, Московски и Нанков подадоха оставки по искане на премиера Бойко Борисов заради смъртоносната автобусна катастрофа край Своге, при която загинаха 17 души.

Работата на следствието и прокуратурата по инцидента продължава.

Facebook logo
Бъдете с нас и във