Банкеръ Daily

Общество и политика

Радев и Тъмп разговаряха по време на дискусиите за бюджета на НАТО

Държавният глава Румен Радев и президентът Доналд Тръмп разговаряха по време на дискусиите за бюджета на НАТО. Това съобщиха от пресцентъра на президентството.

По време на форума Доналд Тръмп опроверга плъзналите днес в кулоарите на срещата на върха на НАТО в Брюксел слухове, че е готов да изтегли страната си от алианса.

"Привързаността на САЩ към НАТО е много силна, остава много силна. Имахме прекрасна среща, каза той на пресконференция непосредствено след разпространяването на слуха, че пред колегите си е заплашил с изтеглянето на САЩ, ако не бъдат изпълнени намеренията за повишаване на отбранителните разходи на държавите от пакта", каза президентът на САЩ.

Тръмп поясни обаче, че с Германия трябва да решат какво правят с газопровода (Северен поток).

"Идеята за разширяването му не ми се нрави. С канцлера Ангела Меркел имаме чудесни отношения. Германия харчи много по-бързо за отбрана, за да достигне два процента от БВП. Когато достигнем два процента, започваме да говорим за повишение, според мен то трябва да достигне четири процента", каза Доналд Тръмп.

В сряда президентът Радев написа във Фейкбук, че на срещата на върха в Брюксел е заявил, че НАТО не е борса за сигурност, а съюз на суверенни държави, обединени от стратегически цели и общи ценности.

„Призовах наред с политиката на сдържане спрямо Русия да се гради също и диалог и в ситуация на неясност на трансатлантическата връзка, да се избягва агресивният тон и да се търсят пътища за нормализация и подобряване на отношенията с Русия. Този подход се приема и от други партньори”, написа още Румен Радев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във