Банкеръ Daily

Общество и политика

Радев: Да не се заблуждаваме от комплиментите за европредседателството

По времето на първото европейско председателство на България се случиха критични за Европейския съюз събития. Самото време беше критично. Налице са центробежни сили, които поставят под въпрос досегашната му архитектура, а според някои европейски политици, дори и неговото съществуване. Това каза президентът Румен Радев.  Държавният глава направи въвеждащо изказване в рамките на провеждащата се в София конференция „Българското председателство на Съвета на ЕС – време за равносметка“. Целта на форума е, в рамките на един отворен дебат, да потърси отговори на редица въпроси, свързани с успехите на страната ни по време на европредседателството – както от гледна точка на политическите оценки, така и през призмата на експертния професионален анализ, съобщи БГНЕС.

Радев благодари на всички, които са участвали в организацията на председателството. „Нашата администрация реши проблемите и беше на висотата на отговорностите. Получихме и стандартните за всяко европейско председателство комплименти, но те не трябва да ни заблуждават. Състоянието на съюза в момента е такова, че Брюксел може да си позволи само положителни самооценки“, подчерта още държавният глава.  

„Без наше участие бе сформирана нова група за военни интервенции, която включва само 9 държави“, посочи той. „Редно беше България да постави въпроса каква е истинската цел на тази група, какви са критериите, на какъв принцип са поканени тези държави“, заяви президентът.

„Изплуват нови въпроси и тревоги за отношението между Косово и Сърбия, за ситуацията около Македония, за реалната стойност на Софийската декларация“, коментира държавният глава. „Противоречията остават и няма гаранция кога ще бъдат решени“, обясни той.

„Имаше стремеж Председателството да се използва за вътрешнополитически пиар със всички произтичащи от това последствия“, каза още Румен Радев.

Според него българското правителство се е хвърлило изцяло във външната политика и се е посветило на Западните Балкани, но е загърбило важни, "взривоопасни" процеси вътре в страната, точно когато се иска лидерство и отговорност. Такова поведение може да доведе до парализа на институциите, коментира президентът Радев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във