Банкеръ Weekly

Общество и политика

Първи сигнал срещу Пеевски по антикорупционния закон

Първият регистриран сигнал в новосъздадената Комисия за борба с корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество е срещу бизнес депутата от ДПС Делян Пеевски. Подателите от регистрираното във Видин гражданско сдружение "БОЕЦ" ("България Обединена с Една Цел") са внесли папката още в първия ден от влизането в сила на антикорупционния закон - 22 януари.

"БОЕЦ" внасяме този сигнал срещу депутата Делян Пеевски за съмнения за извършени редица престъпления във връзка със сключените сделки и придобитите множество активи за десетки милиони, без да има яснота за произхода на средствата за тях. "Как с депутатска заплата от собственик на стар "Опел"  Пеевски стана официално мултимилионер, без нито една институция и власт в тази държава да се поинтересува какъв е произходът на тези средства? - питат от организацията. - От сигнала ни става ясно, че "БОЕЦ" още в началото на 2016 г. сме сезирали всички възможни компетентни институции и органи по казуса, но Пеевски се оказа недосегаем за българските власти.

Сезираме Комисията и за неизпълнение на служебните задължения, корупционни схеми и злоупотреба с власт, извършени от прокурори от Софийската градска прокуратура и Софийската апелативна прокуратура с цел осуетяване на проверки срещу Пеевски и прикриване на извършени от него престъпления, укриване на данъци, придобиване на незаконно имущество и т. н. Внасяме своят сигнал, за да тестваме и разобличим лицемерието на управляващата ни мафия, да покажем и докажем, че всъщност това е поредната имитация на законодателство и поредният ''нов орган'' за ''борба с корупцията'', който всъщност ще служи за прикриване на корупцията и извършените от властимащите престъпления, и ще е поредната бухалка срещу непримиримите и неприемащите властта на мафията. По отговора им ще ги познаете", изтъкват от сдружението.

Сигналът визира "неясния и необясним произход на средствата", с които Пеевски извършва придобиването на редица части от предприятия, фирми и търговски дружества в края на 2015-а и в началото на 2016 година. Изброени са изданията "Телеграф", "Монитор", "Политика", "Меридиан мач", а също "Булгартабак", "Техномаркет" и др. Посочено е, че информацията за тези сделки е огласена от редица медии и държавни институции, но от декларациите на депутата пред Сметната палата така и не става ясно откъде са парите.

Гражданското сдружение отбелязва и че градският прокурор Боряна Бецова е отказала да започне разследване по сигнал на "БОЕЦ" от началото на 2016-а с мотива, че тези обстоятелства са проверени през 2014 г. и нова проверка не е необходима. Отказът за образуване на досъдебно производство е потвърден от тогавашния заместник апелативния прокурор на София Йордан Стоев, който после беше издигнат и стана член на Висшия съдебен съвет.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във