Банкеръ Daily

Общество и политика

Първанов: На мястото на Нинова бих оставил здравния министър да си свърши работата

Това е патова ситуация, това е ситуация, при която имаме реми - равен резултат, но с вечно повторение на ходовете. Аз се опасявам, че става дума за нещо подобно. Така Георги Първанов, президент на България /2002г - 2012г./ определи пред БНТ резултатите от референдума в Македония. 

"Резултатите от чисто политическа гледна точка идват да покажат, че в резултат на кампанията, организирана от екипа на премиера Заев не се постигна тази висока, очаквана, жадувана подкрепа за членството в ЕС и НАТО на база на договора с Гърция", смята Първанов.

Според него в Македония се очертава една перспектива на постоянна нестабилност не само на етническа основа, но и на политическа. Консенсус е необходим, за да може Македония да върви напред, категоричен е Първанов.

По повод вота на недоверие на тема здравеопазване от страната на БСП, Първанов коментира, че опозицията е в правото си да иска вотове на недоверие - "това е начин да се предизвика обществен дебат по една или друга тема".

"Що се отнася до темата - тя наистина е много щекотлива, много болезнена за мнозина българи и все пак, познавайки историята на прехода, мога да кажа, че не беше това темата и не беше това момента. Има един министър, имам удоволствието да го познавам в качеството му на финансов министър и експерт и който познава много добре и проблемите на системата на здравеопазването. Ако някой може да направи реформа, то това е този министър", смята Първанов.

Ако аз бях опозиционен лидер, щях да го оставя да направи реформата, обясни Първанов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във