Банкеръ Weekly

Общество и политика

Първа кандидатура за шеф на ВАС

Съдия Георги Чолаков официално влезе в битката за следващ председател на Върховния административен съд. На 15 юни сегашният шеф на ВАС Георги Колев обяви кандидатурата му пред пленума на Висшия съдебен съвет..

Магистратите от висшия съд трябваше да избират на свое общо събрание между две кандидатури: тази на Чолаков, зад която беше станало публично известно, че стои Георги Колев, и на съдия Соня Янкулова, също магистрат от ВАС. При гласуването обаче, което беше проведено явно, надделя подкрепата за Чолаков.

Георги Чолаков в момента е председател на Второ отделение на ВАС. Работил е не само като съдия, но и като адвокат, синдик и нотариус. Административен опит в системата пък е трупал като заместник-шеф на административния съд в Сливен. Засега той е единствен претендент за председателския пост, който Георги Колев трябва да оваканти в края на ноември, когато изтича седемгодишният му мандат. Колев вече обяви, че след като сдаде властта, ще напусне съдебната система.

22 юни е последната дата, на която пред пленума на ВСС може да бъде обявена и друга номинация за председател на съда. Освен съдиите от ВАС право да внесат кандидатури имат министърът на правосъдието и трима от членовете на Висшия съдебен съвет.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във