Банкеръ Daily

Асоциацията на европейските журналисти

Пълен медиен бойкот на политици, които заплашват журналисти

Асоциацията на европейските журналисти-България призовава медийната гилдия да се солидаризира с журналиста Виктор Николаев, който беше заплашен с уволнение от депутата Антон Тодоров от ГЕРБ и вицепремиера Валери Симеонов. Причината е, че двамата властимащи не харесали въпросите. 

"Считаме, че е редно българските медии да бойкотират силните на деня, които открито подлагат журналисти на натиск и демонстрират пренебрежение към свободата на словото, което е основен гарант за съществуването на едно демократично общество. В предаването „Здравей, България“ в петък Антон Тодоров, депутат от ГЕРБ и зам.-председател на парламентарната комисия за борба с корупцията, конфликта на интереси и парламентарната етика, си позволи недопустим политически натиск върху водещия, подразнен от неговите въпроси. В случай че политическа партия ГЕРБ не свали незабавно политическото доверие от Тодоров, думите му могат да бъдат приемани като признание, че управляващите оказват натиск върху една от най-големите телевизии в страната и де факто стоят зад оттеглянето на Ани Цолова от предаването „Здравей, България“. Заканите срещу Николаев бяха потвърдени по-късно в същото предаване и от вицепремиера Валери Симеонов. Той също спомена празния стол на Ани Цолова и добави, че „Викторгейт“ се прави лесно. Думите на вицепремиера Валери Симеонов и депутата от ГЕРБ Антон Тодоров по същество представляват опит за цензура, тъй като ясно показват, че "неудобните" към управляващите въпроси не само не са желани, но и ще доведат до действия срещу журналиста, който ги задава”, се казва в позицията на Асоциацията на европейските журналисти-България.

Според тях изказванията са демонстрация на отношението на управляващите към медиите: „Те не искат независими журналисти, които да бъдат коректив на властта, а статисти, които просто да предават посланията на силните на деня”.

Facebook logo
Бъдете с нас и във