Банкеръ Daily

Общество и политика

Протест иска оставката на правителството

В 12.00 часа започна протестът пред сградата на Народното събрание. Недоволстващите искат оставката на правителството. 

Събралите се искат референдуми по швейцарски модел с пряко допитване до народа, електронно и дистанционно гласуване на изборите. Протестиращите настояват за избор на личности, а не на партии с възможност за отзоваване на избраните. В това число главен прокурор, министър-председател, президент, министри, кметове, полицейски началници, съобщава БНТ.

Инициатори на протеста са живеещият в Лондон Емил Русанов, собственик на сайта "Будилник", Росен Миленов и Светослав Козлуджов. Той е под надслов ”Оставка, съд и смяна на системата”. Те твърдят, че протестът е безсрочен. 

Събитието започна с викове "Оставка" и "Мафия". Част от протестиращите веят български знамена и скандират "Българи юнаци". 

На 26 септември протест ще има и пред централата на Европейската комисия в Брюксел, обявяват организаторите. Те призовават да не се допускат провокации спрямо полицаите. Сред протестиращите има последователи на Николай Колев - Босия. Самият Колев също се появи на площада, но бе осврикан и изгонен

Очаква се протестът да продължи до 22.00 часа.

Сред тълпата се забелязват представители на паравоенни формирования, националисти, участници в русофилски движения.

Полицията очаква провокации на днешния антиправителствен протест и затова засилва полицейското присъствие в центъра на столицата, съобщава БНР. 

В службите има получени сигнали за това, че част от протестиращите ще се опитат да провокират полицията, охраняваща мероприятието. Заради това са взети превантивни мерки от МВР,.

Целият личен състав на Столичната дирекция на вътрешните работи е ангажиран да охранява София. Изпратени са и допълнителни части на "Жандармерията". От полицията са категорични, че няма да допуснат ескалиране на напрежението. 

Засилени мерки за сигурност са взети и за охрана на сградите, където днес има Ден на отворените врати. При необходимост, движението в центъра на София ще бъде спирано на определени места, обясниха още от СДВР..

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във