Банкеръ Weekly

Общество и политика

Промените в съдебния закон пътуват към НС

Министерският съвет прие в сряда (2 март) проекта за изменение на Закона за съдебната власт. Той ще бъде внесен незабавно в Народното събрание, което трябва да го разгледа и да гласува по предложенията в него  до 22 март - тогава изтичат заложените в конституцията срокове за приемането му.

С промените в ЗСВ се урежда начинът, по който ще бъдат избирани следващите членове на Висшия съдебен съвет, разпределението им в двете нови колегии на ВСС - съдийската и прокурорската, и необходимите мнозинства за взимане на решенията в тях. Освен това се внасят промени в начина на атестиране на магистратите и се посочва как ще стане прехвърлянето на управлението на съдебните сгради от министъра към ВСС. Изрично е записано и задължение за  ВСС да мотивира актовете, които гласува, за да не се повтарят и в бъдеще срамни сцени като тази с Нели Куцкова - без никакво обяснение тя на два пъти не бе одобрена за шеф на Апелативен съд - София, въпреки че беше единствен кандидат за поста.

Внесените промени в ЗСВ се налагат от "историческото" изменение на конституцията, за което политиците се договориха преди няколко месеца. Целта на конституционната реформа беше да се осигури независимост при решаването на кадровите въпроси, засягащи съдиите. Според правосъдния министър Екатерина Захариева с предлаганите мнозинства за взимане на кадровите решения, "парламентарната квота" във ВСС занапред няма да има доминираща роля. В проектозакона е заложено, че за взимане на решение в съдийската колегия, която ще се състои от 14 души, ще са нужни 8 гласа мнозинство. А в 11-членната прокурорска колегия мнозинството ще е от 6 гласа.

Повече по темата четете в "Параграф 22".

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във