Банкеръ Weekly

Общество и политика

Промени при вноса на рибни продукти

През 2009 и 2010-а се забелязва промяна на структурата на вноса на риба в България. Това е свързано както с хранителните навици на населението, така и с някои общи тенденции при консумацията на риба и рибни продукти. Най-важната промяна е свързана с нарастването на дела на внасяната прясна или охладена риба. Ако през 2008-а тя е била 1760 т, то през 2010-а се очаква да надхвърли 3000 тона.Най-много прясна риба у нас влиза от съседна Гърция, която доставя почти половината от внесените количества, следвана от Холандия и Италия. Като вид най-много се внасят пъстърви, сардини и тихоокеански сьомги, показват данните на Агенция Митници.


Расте вносът и на филета и други меса от риба. Ако през 2008-а от този вид са внесени 4300 т, то до края на 2010-а количествата ще достигнат 5500 тона. В асортиментната листа преобладава импортът на филета от сьомга, акула, риба тон, треска, мерлуза. Въпреки по-високите им вносни цени търсенето им нараства поради по-лесното и бързо приготвяне и деликатесни качества. Най-големите ни търговски партньори в този внос са Китай, Виетнам и Аржентина.


Все по-търсени са и готовите храни и консервите от риби, твърдят търговци. Според тях само за 2009-а има ръст в продажбите на тези продукти с около 30% в сравнение с предишни години. Прогнозите са същата тенденция да се потвърди и за 2010-а, като нарастването ще е по-слабо - около 8-10 процента. Особено предпочитани напоследък са екзотичните морски дарове - през декември на пазара се предлагат четири различни вида скариди в саламура на средната цена за килограм между 8 и 10 лева. Опашките от раци, също в саламура, достигат 13.00 лв. за килограм, а миди в марината струват на дребно около 10 лева. Охладените ролца от раци са 2 лв. за килограм.


Facebook logo
Бъдете с нас и във