Банкеръ Weekly

Общество и политика

Прокуратурата разследва бартера с ваксините

Сотир Цацаров

Софийската градска прокуратура разследва бартера на ваксини между България и Турция, съобщи в Пловдив главният прокурор Сотир Цацаров. "Предмет на разследване представлява не това дали ваксините са опасни за живота и здравето на децата, а въпроси, свързани с икономическата целесъобразност на тяхното закупуване и съответно цените при износа на ваксините. Ще се разследват икономическите показатели на сделката, а не медицинските", обясни Цацаров.

Според главния прокурор става дума за два паралелни договора за дарение - единият за ваксини към България и другият - за наши ваксини, дарени на Турция. От лаконичното му изявление стана ясно също така, че обвиненията са свързани с евентуални длъжностни престъпления или нарушения на митническия режим. Но не и дали вече има повдигнати обвинения на длъжностни лица или разследването все още върви срещу "неизвестен извършител".

Вносът на ваксини миналата година у нас се наложи, за да може да бъде спазен задължителният имунизационен календар. След два проведени от здравното министерство търга за доставка изпълнител така и не се намери. Тогава турската държава дари на България 100 000 дози от ваксината "Пентаксим" и 100 000 опаковки с друга ваксина - срещу хепатит B. Втората ваксина обаче така и не стигна до населението. Защото се оказа, че не може да бъде използвана у нас, тъй като не е получила необходимото разрешение.

В замяна пък България дари на южната ни съседка 5 млн. дози ваксина срещу туберкулоза, произведени в българската фирма "Бул Био".

Здравният министър Петър Москов е категоричен, че в тази двустранна сделка няма нищо незаконно. При все това през ноември Върховната административна прокуратура направи проверка, която приключи с указания към здравното ведомство да направи всичко възможно неразрешени за ползване у нас ваксини да не влизат в страната. Неотдавна приключи и друга проверка - на ДАНС, която не установи данни за престъпления на висши държавни чиновници.

Facebook logo
Бъдете с нас и във