Банкеръ Weekly

Общество и политика

Прокуратурата подбра антимафиот № 1 в Стара Загора

Шефът на сектор "Борба с организираната престъпност" (БОП) в Областната дирекция в Стара Загора Ивайло Димов е обвинен от прокуратурата, стана ясно в петък (28 октомври) от изявление на говорителя на държавното обвинение Румяна Арнаудова. "Едното от обвиненията е за престъпление по служба, извършено от Димов в качеството му на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение и което е осъществено при условията на продължаващо престъпление - с две отделни деяния. Второто обвинение е за престъпление против правосъдието", уточни Арнаудова.

Димов е разследван от звеното "Антикорупция" към прокуратурата за това, че ходатайствал за задържан наркоразпространител. "На 6 октомври 2015 г. в Стара Загора след проведена полицейска операция е било задържано лице от криминалния контингент, многократно осъждано основно за разпространение на наркотични вещества. Същото лице е изтърпяло наказание от четири години лишаване от свобода през 2011 година. На 6 октомври същото лице е било задържано за извършено престъпление, окачествено като "разпространение на наркотични вещества на публично място", обясни Арнаудова.

Тя разкри, че на следващия ден Окръжна прокуратура - Стара Загора, е повдигнала обвинение на дилъра и е постановила задържането му за срок до 72 часа. След като бил вкаран в ареста с постоянна мярка "задържане под стража", началникът на сектор БОП Ивайло Димов е отишъл при окръжния ръководител и заместник окръжния прокурор на Стара Загора, разкри говорителят на държавното обвинение.

Антимафиотът ходатайствал пред магистратите за "специално отношение" към дилъра. За тази цел Димов провел няколко срещи с шефовете на Окръжна прокуратура и Окръжен съд, както и с наблюдаващия прокурор по делото. Той настоявал за забавяне на разследването спрямо обвиняемия или за споразумение за по-лека присъда.

"По отношение на въздействието, което е оказал върху председателя на Окръжен съд - Стара Загора, окръжният прокурор и заместник окръжния прокурор на Стара Загора приемаме, че е налице нарушаване на служебните задължения на Ивайло Димов с цел да се набави облага и от това са могли да постъпят немаловажни вредни последици, изразяващи се в уронване на престижа на съдебната власт", подчерта Арнаудова.

Разследващите са следили случая от октомври 2015 година. През цялото време шефът на БОП-Стара Загора е изпълнявал служебните си задължения, без да подозира за обвинението срещу себе си. Все още не е ясно какви са били мотивите му, за да търси ходатайство за дилъра. Засега не са налице данни, че той е свързан с местните групи за разпространение на дрога.

Facebook logo
Бъдете с нас и във