Банкеръ Weekly

Общество и политика

Продължават нерегламентираните продажби

Въпреки непрекъснатите проверки на инспектората на Изпълнителната агенция Рибарство и аквакултури продажбите на риба без необходимите документи и разрешителни продължават. Особено активни бяха нелегалните търговци около Никулден. За последния месец зачестиха и случаите на бракониерство, и то с някои от най-скъпите на пазара морски видове риба. Преди седмица при съвместна проверка на инспектори от агенцията, служители на Гранична полиция Бургас и РВМС -Бургас край Поморие са открити 700 кг калкан, превозвани в лека кола. Според действащите вътрешни цени стойността на улова е над 14 хил. лева. Проверяващите обаче твърдят, че работата е била предназначена за износ, като в този случай бракониерите са щели да получат за нея над 15 хил. евро. Край Бургас са задържани и бракониери, ловили риба с мрежи на езерото Мандра. Уловът им е бил около 70 кг от видовете сребриста каракуда, шаран и платика.


В магазин в Перник инспекторите са открили шаран, толстолоб и бял амур без ветеринарни сертификати. Подобни случаи има и в други градове, като ориентир е по-ниската цена на рибата, в сравнение с продаваната с ясен произход и документи.От Министерството на земеделието и храните предупредиха гражданите да не купуват при съмнение от частни лица и магазини риба поради опасност за здравето им.
Снимка kalkan


външни автори/ брой 49/ kalkan.jpg


Текст - Част от заловения от инспекторите на Изпълнителна агенция Рибарство и аквакултури бракониерски улов на калкан през тази година. В случая става дума за над 350 кг от дънната риба.


Facebook logo
Бъдете с нас и във