Банкеръ Weekly

Общество и политика

Предстои "Велико преселение" за съдилищата

На мястото на Софийския районен съд, в сградата му на ул. "Драган Цанков" 6, ще се нанесат Административният съд София-град и Административният съд София-област. Там ще има предвидени кабинети и за прокурорите от Градската прокуратура, които влизат по административни дела. А ако останат свободни помещения, ще се мисли за възможността и други съдебни органи да бъдат преместени там.

Тези намерения бяха оповестени в четвъртък (23 февруари) по време на заседанието на Пленума на Висшия съдебен съвет. Кадровиците на съдебната власт гласуваха да се даде старт на процедурите по преместването. Предстои да се изготви документацията по обявяване на обществена поръчка за избор на строителна фирма, която да се заеме с ремонта и преустройството на сградата

Преместването на двете административни съдилища ще реши множество проблеми и най-вече ще спести пари. В момента областният административен съд плаща най-високия наем в системата, а заради невъзможността Инспекторатът към ВСС и АССГ да се сместят в една сграда част от инспекторите също са под наем. Всичко това обаче ще стане, след като Районният съд окончателно напусне и опразни помещенията - в момента там все още се намират наказателното отделение и част от администрацията. Те трябва да се нанесат в сградата на "Ген. М.Скобелев", известна като Военното НДК.

Точно заради тази сграда обаче по време на заседанието на ВСС избухна скандал. Там вече имало течове и членът на ВСС Светла Петкова директно обвини за тях бившия председател на Софийския районен съд Методи Лалов. Мнозинството в съвета дори обмисляло да го прати на прокурор  за това "прегрешение". Според Петкова, Лалов е отказал да стопанисва имота и поради тази причина се появили течовете, за чието отстраняване сега се налагало да се пратят около 100 000 лева.

"Заради ремонтите, наложени поради лошото стопанисване, ще искаме да сигнализираме прокуратурата, за да търсим отговорност от председателя на съда", изтъкна Петкова. Методи Лалов обаче контрира с пояснението, че грижата за състоянието на сградата е задължение на собственика, а след промените в закона собственик на съдебните имоти е ВСС.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във