Банкеръ Daily

Общество и политика

Предлагат "Царските конюшни" за паметник на културата

Експертен съвет ще заседава днес, за да предложи Царските конюшни за паметник на културата. Ако се даде такъв статут, министърът на културата трябва да издаде заповед, за да стане факт това. Боил Банов обеща, че бившите "Царски конюшни", които отново се запалиха и пострадаха сериозно преди месец, ще получат още на 15 август най-високата степен на защита като паметник на културата, съобщи Би Ти Ви.

На 29 юли юли пожар изпепели част от "Царските конюшни" в центъра на столицата. Инцидентът се случи малко преди сградите да получат статут на паметник на културата от национално значение. Около имота от години има скандали и тежки съдебни спорове - през 2016 г. стана ясно, че бившият областен управител на столицата - Веселин Пенев, е продал на безценица "Царските конюшни", като по този начин е нанесъл щети на държавата в размер на 10 милиона лева.

Предстои собствениците на имоти там да получат предписание за възстановяването на сградите, които са в лошо състояние.

В столицата и извън нея през последните години голям брой ценни сгради бяха оставени да паднат от собствениците си, които нямат желание да ги поддържат в автентичен вид, а имат различни планове за терена.

Facebook logo
Бъдете с нас и във